Vineri 2 Decembrie

Circa 60 de milioane de locuri de muncă din Europa sunt în pericol din cauza pandemiei COVID 19


Aproape 60 de milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană și Regatul Unit sunt în pericol, conform unui raport al companiei de consultanță McKinsey, citat de CNN.

Firma avertizează că rata șomajului în UE ar putea crește de la aproximativ 6% la mai mult de 11% și va rămâne ridicată ani întregi dacă efectele bolii nu sunt eliminate rapid.

McKinsey estimează că unul din patru locuri de muncă din întreaga Uniune Europeană și Regatul Unit este expus riscului de reducere a orelor sau a plății, problemelor temporare sau concedierii permanente, scrie Mediafax. Sunt în pericol și profesiile care nu necesită un contact strâns cu alții, inclusiv contabilii și arhitecții.

Circa 55 de milioane de lucrători sunt angajați în profesii cu risc ridicat, inclusiv casiere, bucătari, lucrători în construcții, personal hotelier și actori. Aproximativ 80% din locurile de muncă considerate de risc sunt deținute de persoane care nu au o diplomă universitară.

S-a realizat un scenariu pentru situația în care Europa nu reușește să limiteze pandemia în termen de trei luni și este forțată să continue măsurile de distanțare socială în perioada verii. În acest caz rata șomajului UE va atinge 11,2% în 2021 și nu va scădea până în 2024.

Firmele și guvernele trebuie să ia decizii rapide pentru a proteja locurile de muncă. Companiile ar trebui să își reducă costurile, să separe schimburile de muncă și să permită lucrul la distanță, când este posibil. Guvernele ar trebui să ofere garanții la credite, scutiri de impozite și plăți garantate pentru lucrători, o parte dintre aceste măsuri fiind deja luate în toată Europa.

Uniunea Europeană a pregătit un pachet de ajutor pentru coronavirus de până la 100 de miliarde de euro, bani ce vor fi alocați în subvenții salariale pentru prevenirea disponibilizărilor în masă, precum și sute de miliarde de euro în împrumuturi acordate companiilor și credite pentru guvernele UE.

În SUA, piața muncii este afectată de coronavirus, fiind 22 de milioane de oameni, adică  aproximativ 13,5% din forța de muncă, în șomaj începând cu 14 martie.

Specialiștii se așteaptă ca în aprilie rata șomajului să ajungă la 9%, de la 4,4% cât a fost în martie.

Comentarii Facebook