CFR Călători s-a răzgândit: Studenții din România își vor putea achiziționa bilete cu reducere de 90% de marți


CFR Călători a transmis luni seară că facilitățile pentru studenți la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu 5 septembrie.

Amintim că de duminică, 3 septembrie, când noua lege a învățământului superior a intrat în vigoare, studenții au rămas fără reducere la biletele de tren, pentru că CFR, Transferoviar Călători, Softrans și Astra Trans Carpatic au refuzat să vândă bilete conform noii legi (cu 90% reducere), motivând că nu sunt adoptate normele metodologice.

„Astfel, începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimații de călătorie pentru elevi și studenți cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023”, a anunțat CFR Călători.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care atrăgea atenția că operatorii feroviari care nu acordă gratuitatea studenților „încalcă vădit prevederile Legii nr. 199/2023”, „salută” comunicatul prin care CFR Călători anunță că începând de marți studenții din România își vor putea achiziționa bilete cu reducere de 90%, conform prevederilor Legii nr. 199/2023.

​Ministerul Educației a anunțat luni că aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea reducerii de 90% la transportul feroviar al studenților va fi pe ordinea de zi a ședințaei de joi a Guvernului.

De duminică, 3 septembrie, când noua lege a învățământului superior a intrat în vigoare, studenții au rămas fără reducere la biletele de tren, pentru că CFR, Transferoviar Călători, Softrans și Astra Trans Carpatic au refuzat să vândă bilete conform noii legi (cu 90% reducere). Ei au refuzat să vândă biletele și cu 50% gratuitate, așa cum prevedea legea până să intre în vigoare noua lege a învățământului preuniversitar.

Prin noua lege, reducerea va fi de 90%, față de 50% până acum, iar vârsta a fost extinsă de la 26 la 30 de ani, scrie hotnews.ro.

Comentarii Facebook