Centura Metropolitană a Clujului va costa minim 800 de milioane de euro. Nu se știe de unde vor veni banii


Ciprian Comșulea, coordonatorul echipei care realizează studiile pentru Centura Metropolitană a Clujului, a declarat că investiția va costa minim 800 de milioane de euro.

Această lucrare majoră și extrem de necesară ar fi trebuit să se facă acum 20 ani, 30 de ani. Este bine că începe și acum. Această echipă pe care o coordonez de peste 150 de persoane care au participat la toate studiile necesare, au lucrat în ultimii doi ani jumătate, aproape trei extraordinar de intens. Da, avem nevoie de ea mâine dimineață dacă ar fi să vorbim despre asta. Suntem la faza de studiu de fezabilitate și elemente de PUZ, care se vor aproba după aprobarea hotărârii de Guvern a studiului de fezabilitate. Echipa este în faza de a încheia studiile acordului de mediu. Dacă acordul de mediu se va depune în maxim 10 zile intrăm în procedura de mediu care are un calendar de legislație în jur de 60 de zile. Iar asta se va întâmpla la finalul acestui an sau în primul trimestru al anului viitor. Mai rămâne apoi PUZ-ul”, a declarat Ciprian Comșulea, la Napoca FM.

Centura va avea un cost mai mare pe kilometru decât costul unui kilometru de autostradă. 

Acum se fac ultimele calcule pe buget, care depășesc 800 de milioane de euro. Vom ști exact în cel mult două luni. Practic vom construi peste 90 de kilometri de cale auto, rutieră, pietonală. Important este să avem o lucrare bine construită. Eu am spus în dezbateri că impactul va fi de un miliard de euro, cu alte costuri asimilate”, a subliniat Ciprian Comșulea.

Problema Centurii Metropilitane este cea de obținere de finanțări

Centura Metropolitană nu este inclusă în Programul Național de Redresare și Reziliență. Singura șansă a Clujului sunt alte programe europene de finanțare a infrastructurii mari, plus bugetul de stat. 

Clujul a plătit studiile pentru Centura Metropolitană, iar lucrările trebuie începute într-un termen de câțiva ani.

Ar putea începe lucrările în 2024.. Anul acesta sunt gata documentațiile, anul viitor se poate face licitație și în 2023 se pot începe lucrările. De ce să nu se poată face. Dacă începem la metrou, să nu se poată începe la centura metropolitană.

Ne-am pus un an termen de licitație. Și pentru metrou e pus un an. 2022 este an de licitație. Cam asta este ideea de lucru. Un an pentru licitație pentru că sunt proiecte mari. 

De ce să nu se poată începe lucrul în 2023. Ar trebui să înceapă lucrările”, a precizat primarul Emil Boc.  

Lucrările la centură ar urma să coste 600 de milioane de euro, iar finanțarea să fie asigurată din fonduri structurale. Nimic nu este încă sigur, fiind numai promisiuni. 

Până acum primarul Emil Boc a promis că centura va fi finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență (finanțat de UE), dar lucrările la drumuri au fost eliminate, iar acum se caută alte soluții, tot din fonduri europene, pentru că România nu are bani. 

De asemena, din PNRR se finanțează numai o treime din lucrările de la metroul Clujului. 

Comentarii Facebook