Celebrele roșii din Matca s-au ieftinit enorm. Cât costă acum direct de la fermierii gălățeni


Prețurile roșiilor din Matca, județul Galați, au scăzut enorm, față de cele practicate acum câteva luni în urmă.

Dacă în urmă cu două luni se vindeau cu 17 lei kilogramul, acum costă 50 de bani. 

Sorin Dragomir este unul dintre legumicultorii din localitatea Matca. ”Nu se mai caută, deoarece e piața plină. Sunt foarte multe roșii. Se vând cu 50 de bani, 80 de bani și un leu kilogramul. Nu sunt nici cumpărători acum. La început au venit tiruri din Moldova, Ucraina, acum nu mai sunt. Ca să scăpăm de ele, să nu se strice marfa, vindem cu 10 lei baxul de 23 de kilograme”, a spus fermierul Sorin Dragomir, conform România TV.

Cu toate acestea, în piețele din marile orașe, roșiile ajung să coste între 6 și 10 lei. Diferența de la fermă până în piață este băgată în buzunar de intermediari. ”Toată lumea trebuie să trăiască. Noi ne bucurăm că avem cui vinde marfa, că altfel am rămâne cu ea pe piață. Fără intermediari nu știu dacă am putea rezista, în condițiile actuale”, a spus producătorul.

Soluția pentru Matca ar fi o unitate de stocare a roșiilor, la rece. 

Un astfel de centru ar însemna să avem unde depozita legumele, pe perioada caniculei, pentru ca ele să nu se strice și să le aruncăm la gunoi. Acum, de exemplu, este invazie de roșii în piața din Matca. Nu le mai cumpără nimeni. Un kilogram de roșii se vinde cu un leu kilogramul, poate chiar și mai puțin. În alți ani era piața plină cu castraveți… Tone de castraveți ajungeau la groapa de gunoi, deoarece nu-i cumpăra nimeni”, a declarat Giani Filimon.

În Matca, județul Galați, sunt peste patru mii de producători, o mie de hectare de solarii și două mii de hectare cu culturi în câmp.

Comentarii Facebook