Cele mai scumpe sărbători de Paște din ultimele 3 decenii. Produsele specifice sărbătorii, mai scumpe cu 30% față de anul trecut


Sărbătorile de Paște de anul acesta vor fi mai costisitoare decât cele din ultimii ani, din cauza creșterii inflației. Carnea de miel, preferata românilor pentru masa tradițională de Paște, costă aproximativ 40 de lei per kilogram, iar ouăle s-au scumpit cu 30% față de anul precedent.

Experții avertizează că anul acesta am putea avea cele mai scumpe sărbători de Paște din ultimele 3 decenii. Masa de Paște ar putea ajunge să coste cu până la 70% mai mult, în comparație cu anii precedenți.

Față de anul trecut, românii cumpără ouă cu 35% mai scumpe. În marile lanţuri de magazine ouăle se vând în această perioadă cu preţuri cuprinse între un leu şi 2 lei/bucată. Deci pentru un cofrag de 30 de ouă se plătește, în medie, 45 de lei. Anul trecut în aceeași perioada se putea cumpăra același cofrag cu 15 lei mai puțin.

Carnea de miel, nelipsită de pe masa românilor de Paște, costă aproximativ 40 de lei/kg. Jumătate de miel cântărește undeva 5-6 kg, cu tot cu organe, adică 240 de lei.

Kilogramul de brânză, necesară pentru pască, este aproximativ 35 de lei. Nuca pentru cozonac are cam același preț ca brănza. De asemenea, dacă la începutul anului un kg de ceapă se vindea cu 3 lei, în prezent, prețurile pentru ceapă pot ajunge și la 10 lei.

Comentarii Facebook