Ce salarii au infirmierele și îngrijitoarele în România, în 2023. Grevă japoneză în spitalele clujene


De astăzi încep protestele şi în Sănătate, aproape toate spitalele din ţară, inclusiv cele din Cluj intră de miercuri în grevă japoneză. Angajaţii vor purta banderole pe braţe în semn de solidaritate faţă de colegii lor.

Sindicaliştii le cer autorităţilor să se ţină de setul de promisiuni. De pildă, Guvernul a promis că va aduce toate salariile celor din spitale şi din asistenţa socială la nivelul anului curent. Infirmierele, îngrijitoarele şi brancardierii trăiesc acum cu aproximativ 2.400 lei pe lună.

Totodată, autorităţile au promis deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical. Greva japoneză ar putea continua până pe 15 iunie, ulterior, dacă Guvernul nu-şi onorează promisiunile, va fi organizată o grevă de avertisment urmată de una generală, pe 1 iulie.

Săptămâna trecută, Consiliul Național al Federației Sanitas a transmis că „a decis că SANITAS va menține o presiune continuă asupra autorităților decidente ca avertisment că membrii noștri nu mai acceptă amânări sau soluții parțiale la revendicările sistemelor de Sănătate și de Asistență socială, astfel:

- Continuarea referendumului în rândul membrilor noștri de sindicat referitor la desfășurarea acțiunilor de protest;

- 7 iunie – declanșarea GREVEI JAPONEZE în instituțiile publice de Sănătate și Asistență socială, grevă fără întreruperea activității până la rezolvarea revendicărilor SANITAS;

- Continuarea negocierilor cu factorii de decizie;

- Analiza permanentă a stadiului implementării soluțiilor asumate de partea guvernamentală și stabilirea tipului și a calendarului de acțiuni ce se impun în raport cu rezultatele obținute".

Reprezentanţii Sanitas precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.

Comentarii Facebook