Câți bani vor fi nevoiți românii să scoată din buzunar pentru un meniu complet de Paște, preparat acasă?


Scumpirile din ultima perioadă se resimt crunt în portofelele tuturor românilor. Acestea se resimt mai ales în această perioadă de sărbători, când vine vorba de prețul alimentelor specifice mesei de Paște, care au crescut considerabil în comparație cu ultimii ani. Iată cât costă un meniu complet pentru sărbători.

Paștele Ortodox este foarte aproape, iar românii sunt în deja în febra pregătirilor, astfel încât toți cei dragi lor să se poată bucura de cele mai gustoase și bogate mese tradiționale. Scumpirile din ultimul an și, în special, cele din ultima perioadă, îi forțează pe românii care fac acum cumpărăturile necesare pentru masa de Paște să scoată o sumă mare din buzunar.

Câți bani trebuie să cheltuie românii, pentru Paște, anul acesta

Prețul cozonacului de Paște variază, în funcție de producător și de TVA-ul care se aplică în marile lanțuri de supermarketuri. Așadar, un cozonac poate să coste și 15 lei, însă prețul poate să depășească și 100 de lei. Calculul prețului mediu rezultă că pentru un cozonac de un kilogram, românii plătesc aproximativ 60 de lei.

Când vine vorba de ouăle de Paște, prețul ajunge la 22 de lei pentru 20 de ouă. 

Dacă românii optează pentru pasca tradițională, făcută într-o cofetărie, prețul acesteia este de cel puțin 50 de lei pentru un singur kilogram.

În ceea ce privește carnea de miel, prețul diferă în funcție de locul din care este cumpărată, însă și în cazul acesteia sumele pe care românii trebuie să le dea sunt cu mult mai mari, comparativ cu anii trecuți. Dacă există posibilitatea de a achiziționa de la un crescător de animale autorizat, mielul de Paște se vinde și cu 40 de lei pentru un kilogram. Dacă se optează pentru cumpărarea cărnii de friptură din supermarket, prețurile sunt semnificativ mai mari. O pulpă de miel cu os costă 65 de lei/kilograme, iar o jumătate de miel costă 50 de lei/kilogram. Dacă se dorește spată de miel cu os, atunci suma este în jur de 55 de lei/kilogram.

Așadar, pentru un kilogram de cozonac, un cofrag cu 20 de ouă, un kilogram de pască și un kilogram de pulpă de miel cu os, românii trebuie să scoată din buzunar în jur de 200 de lei. 

Comentarii Facebook