Miercuri 24 Aprilie

Cât de mult câștigă statul român de pe urma creșterii uriașe a prețurilor la carburanți


Românii au ajuns la capătul puterilor din cauza prețurilor de la pompă. Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu decid la această oră asupra măsurilor pe care le va lua executivul cu privire la creşterea alarmantă a preţurilor la carburanţi. 

Statul român este principalul beneficiar al scumpirii carburanţilor, astfel că cea mai bună măsură pentru scăderea preţurilor ar fi reducerea accizei şi a TVA, în timp ce plafonarea ar face mai mult rău decât bine, se arată într-o analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă, scrie Antena 3. 

Statul român câștigă 3,2 milioane de euro pe zi din carburanți. O analiză a estimărilor costurilor pentru produsele petroliere de la pompă arată că, faţă de aceeaşi zi din anul 2021, preţul la pompă este mai mare cu 63%, iar această creştere are la bază câteva considerente: 

  • creşterea cotaţiilor ţiţeiului cu 64%, faţă de cotaţiile din aceeaşi zi a anului 2021,
  • creşterea cursului valutar leu/dolar cu 14%, faţă de cotaţiile din aceeaşi zi a anului 2021,
  • creşterea costurilor de transport maritim al ţiţeiului în Marea Neagră cu peste 500%,
  • creşterea costurilor cu asigurările pentru navele care circulă în Marea Neagră cu peste 600%.

Propunerea PNL pentru reducerea prețului la carburanți este de a face o înțelegere cu compania OMV-Petrom pentru a scădea preţul la carburanţi. Pe cealaltă parte, propunerea PSD pentru reducerea prețului la carburanți este plafonarea adaosului comercial pe lanţ şi a marjei de profit, notează sursa citată. 

Comentarii Facebook