Carnea de porc, mai puțină și mai scumpă: „În România, 80% din carnea de porc este adusă din afară”


Din cauza prețului ridicat, carnea de porc nu mai este atât de căutată în piețe, românii orientându-se către variante mai ieftine. Cu toate acestea, prețurile continuă să crească, iar specialiștii ne avertizează să ne așteptăm la un nou val de scumpiri.

În timp ce un kilogram de pulpă de porc costă 23 de lei, un kilogram de pulpe de pui ajunge la 16 lei. De altfel, producția a scăzut în toată Europa, la fel și cererea, carnea de porc fiind tot mai puțină și mai scumpă.

„Principala cauză e pesta porcină. Şi faptul că astăzi cel mai mare crescător de animale e China. Ori, în condiţiile astea, se joacă o carte importantă pe piaţa europeană", a declarat Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară, pentru Observator.

Din păcate, în România, din cauza faptului că nu avem suficiente animale, 80% din carnea de porc este adusă din afară.

„Toţi procesatorii se îndreaptă către importuri. Iar carnea noastră merge în halele din pieţe, în magazinele de carne care cumpără de la crescătorul român. Va fi o creştere a preţului cu 10 până la 15% în continuare", a mai adăugat specialistul. România importă cea mai multă carne de porc din Spania, Germania și Ungaria, potrivit Observator.

Comentarii Facebook