Boc, despre ”mini Metroul” Clujului, cu numai 9 stații: Este vital să facem Metrou la Cluj. Este un ”must”.


Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că metroul de la Cluj este un ”must”, adică este imperios necesar.

Mergeți în orice oraș mare, nu numai capitale. Este transport intermodal integrat, cobori din aeroport, te urci în metrou și te duci în orice parte a orașului. Metroul unește o parte cu alta a zonelor metropolitane, aceste lucruri au fost făcute acum 20-30 de ani, noi acum ne punem întrebarea dacă e bine să facem ce alții au făcut deja. Sunt un “must”, obligatorii și de bun simț. Noi am făcut studiile pe cont propriu, sunt în fază avansată, acum trebuie să fie duse la bun sfârșit de guvern. Pentru ca orașul să fie atractiv este vital să facem aceste proiecte, metroul, trenul metropolitan, centura. Nu sunt un moft, sunt o necesitate. Mă voi bate pentru aceste proiecte cât timp voi fi în viața publică. Cred în ele și cred că clujenii trebuie să aibă alternative la transportul poluant”, a spus Emil Boc.

Primăria a organizat și o dezbatere pe tema metroului, la care Emil Boc nu a participat, lucru care a surprins pe multă lume. Când a fost întrebat de ce nu s-a dus a spus că ”toată lumea știe părerea mea despre Metrou”, cu toate că acolo s-au adresat întrebări și s-a discutat despre utilitatea proiectului.

Clujul va avea în primă fază un ”mini-metrou”

Pentru că sunt prea mari costurile, Clujului va avea în primă fază un mini metrou, pe 9 kilometri, care va costa 800 de milioane de euro.

În mod normal, metroul promis avea 21 de km, dar în prima fază, din lipsă de bani (care nu existau nici la început, dar nu s-a spus acest lucru clar), metroul va avea 9,16 km. Va porni din Mănăștur, de pe Calea Mănăștur, și va ajunge numai până în Piața Mărăști, unde se va bifurca spre Iulius Mall, cu destinația Sopor. 

Lucrările ar trebui să înceapă la mijlocul anului 2023. Toată investiția va costa 800 de milioane de euro, în timp ce toti cei 21 de km ar costa 1,7 miliarde de euro. Desigur, totul este relativ, pentru că prețurile pot crește foarte mult. 

Prima secțiune de 9 km ar putea fi gata în decembrie 2026, iar celelalte stații în decembrie 2030.

METROU Cluj - Traseul METROULUI, stațiile și alte detalii prezentate pe simularea Google Earth Pro - VIDEO

Comentarii Facebook