Sambata 14 Septembrie

Banii „ținuți la saltea” se devalorizează! Cât câștigi dacă depui 15.000 de lei, într-un depozit bancar, timp de 12 luni


Românii întâmpină dificultăți în a economisi bani, deoarece salariile abia le acoperă cheltuielile lunare. Chiar și cei care reușesc să economisească preferă să își păstreze banii într-un cont curent sau într-un cont simplu de economii, în loc să-i depună într-un depozit care le-ar putea aduce un randament mai mare.

În acest moment, peste cinci bănci din România au dobânzi la depozitele bancare peste rata inflației. Mai exact, randamentele sunt între 5,7 şi 7% şi concurează cu dobânzile titlurilor de stat Tezaur şi Fidelis. Acest lucru nu s-a mai întâmplat încă din perioada pandemiei. 

„Inflaţia scăzând şi dobânzile la depozite rămânând relativ constante au devenit real pozitive şi dobânda băncii centrale este real pozitivă", a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA, potrivit Observator

Așadar, dacă depunem 15.000 de lei într-un depozit bancar, timp de 12 luni, câștigul ar putea fi între 770 de lei și 950 de lei, în funcție de banca aleasă. Pe de altă parte, în cazul în care alegem să investim banii în titluri de stat Fidelis, cu un randament de 6,8%, putem obține un profit de puțin peste 1.000 de lei. În acest caz, câștigul nu va fi impozitat cu 10%.

Specialiștii spun că dobânzile la depozite ar putea rămâne pozitive cel puțin un an. Însă nu toate băncile le vor oferi.

Economiștii au atras atenția, în nenumărate rânduri, că banii ”ținuți la saltea” se devalorizează. Cu alte cuvinte, aceștia ar trebui puși să lucreze în favoarea noastră. Cele mai mari câștiguri se pot obține din investițiile în acțiuni, însă și aici riscurile sunt ridicate. 

Comentarii Facebook