Angajații români și-ar dori să știe salariile colegilor. Ce a scos la iveală un studiu despre secretul salariului


7 din 10 angajați știu sau și-ar dori să știe salariile colegilor de muncă, potrivit unui studiu reprezentativ la nivel național. De asemenea, 46% dintre angajați declară că există disparități salariale de gen pentru poziții similare la actualul loc de muncă.

Amintim că în data de 30 Martie 2023, Parlamentul European a adoptat în plen un set de măsuri obligatorii privind transparența și egalitatea salarială. Astfel că, noua legislație va impune companiilor din UE să divulge angajaților informații utile pentru a putea compara salarii și a expune diferențe de remunerare între femei și bărbați.

Prin cel mai recent studiu reprezentativ la nivel național, Reveal Marketing Research și-a propus să creeze o imagine efectivă și de ansamblu asupra unui subiect intens dezbătut și de maxim interes în momentul de față și anume discriminarea salarială la locul de muncă.

50% dintre angajații români cunosc salariile colegilor de muncă

Potrivit studiului, 50% dintre angajații români cunosc salariile colegilor de muncă, iar 38% dintre cei ce nu le cunosc ar vrea să dețină informații în acest sens, relatează Mediafax. Unul din 2 angajați au auzit de măsurile privind transparența și egalitatea salarială adoptate de Parlamentul European, iar 46% dintre angajați declară că există disparități salariale de gen pentru poziții similare la actualul loc de muncă.

Angajații români manifestă deschidere față de interzicerea secretului salariului. Conform datelor studiului Reveal Marketing Research, 50% dintre angajații români declară că știu ce salarii au colegii de muncă, într-o măsură semnificativ mai mică angajații peste 55 ani (35%). Îndreptându-ne atenția către cealaltă jumătate de angajați care nu cunosc salariile celorlalți, 38% dintre aceștia declară că și-ar dori să dețină informații în acest sens. 

Se poate observa o descreștere graduală a interesului de a afla salariile celorlalți colegi odată cu înaintarea în vârstă, cei mai interesați fiind tinerii cu vârste între 18-24 ani (58%) și 25-35 ani (45%), iar la polul opus cei mai dezinteresați persoanele mature peste 55 ani (28%). Acest fenomen poate fi explicat de faptul că în general, tinerii sunt mai activi în căutarea de oportunități de dezvoltare și de beneficii financiare atractive, pe când persoanele mature apreciază în mai mare măsură stabilitatea și siguranța locului de muncă.

Comentarii Facebook