ANAF şi procurorii vânează mari averi. Majoritatea companiilor gigant ascund profituri de milioane de euro printr-o schemă


O nouă criză vine cu o nouă serie de promisiuni din partea guvernanților. PSD-ul spune că bogații trebuie să plătească mai mult şi că se pornește pe urma profiturilor marilor companii care cumva reușesc să-și externalizeze banii. Poveste repetată periodic, înainte de alegeri, tentativă care eșuează de fiecare dată.

Problema diferenței dintre cât plătește capitalul românesc la buget față de marile multinaționale nu este deloc una nouă. Periodic în prag de câte o campanie, în special din partea PSD, se face mare tam-tam pe temă. Apoi lucrurile revin în același punct, fără nicio diferență, scrie Antena 3 CNN.

Un raport al Curții de Conturi Europene arată că majoritatea companiilor gigant funcționează la vârf închise în câte o fundație. Fundație care nu este înregistrată în țara de origine, ci în orașe, multe chiar și în Uniunea Europeană, din Olanda sau Luxemburg, de exemplu, care au legislații cu paradisuri fiscale. 

Astfel că, în mod legal, marile companii fac ceea ce se numește optimizare fiscală. Directiva Comisiei Europene se referă la impozitarea veniturilor în țara unde se realizează acestea. În România s-a demonstrat în trecut că inclusiv politicieni ce au ajuns în funcții la Ministerul de Finanțe își treceau afacerile prin astfel de companii, notează sursa citată.

Comentarii Facebook