80.000 de hectare de teren arabil, abandonate in judetul Cluj


Statisticile Directiei Agricole arata ca 42 la suta din suprafata arabila a judetului Cluj este nelucrata. Conducerea institutiei pune acest lucru pe seama imbatranirii populatiei si a rentabilitatii scazute.

Suprafata arabila a judetului Cluj este de 182.000 de hectare. “Au fost arate in toamna sau sunt programate pentru araturile de primavera doar 106.000 de hectare, restul raman nelucrate”, a declarat Gricore Onaciu, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Cluj.

El a precizat ca cele mai multe suprafete nelucrate sunt in zona de Nord a judetului, unde fertilitatea terenului este scazuta si populatia mult imbatranita. “Se mai constata scaderi ale suprafetelor utilizate in zonele limitrofe marilor orase”, mai spune Onaciu.

Seful Directiei Agriole sustine ca una dintre masurile pe care Guvernul le analizeaza si care are ca scop cresterea gradului de utilizare a terenurilor agricole este impozitarea suplimentara a acestor suprafete. Reprezentantii Ministerului Agriculturii au anuntat ca lucreaza la un proiect in acest sens. Acesta prevede plati suplimentare pentru cei care nu isi lucreaza terenurie.

 

In prezent, taranii platesc un impozit anual cuprins intre 36 si 43 de lei pe hectar.

Comentarii Facebook