75.000 de romani ar trebui disponibilizati, sustine consiliera premierului Emil Boc


Consiliera primului ministru Emil Boc, Andreea Paul Vass, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului Gandul, ca numarul de bugetari ar trebui sa revina la nivelul anului 2007. De atunci numarul posturilor platite de stat a crescut cu 140.000.

"Ganditi-va ca ar trebui sa reducem numarul angajatilor la stat aproximativ cu cat a fost in stare sa-l creasca guvernul liberal. Poate asa ne-am apropia de normalitate. Si acum vine greul. Sa fii pus in situatia de a lua o masura nepopulara, dar corecta, dupa ce o masura inconstienta ne-a impovarat pe toti. Au fost create circa 134.000 de posturi în 2007-2008, adica dupa aderarea Romaniei la UE, cand crearea de noi institutii nu se mai justifica, iar vigilenta bugetara a fost sacrificata brutal. Din acestea s-au ocupat 113.000. In 2009 februarie - 2010 s-a redus doar o treime din aceasta ultima basica umflata artificial si irational. De la restul de circa 75.000 in jos pornesc estimarile. Dar aceasta reducere de personal ar trebui sa constituie efectul net al restructurarii aparatului de stat, adica diferenta intre nevoile suplimentare de disponibilizare, respectiv cele de angajare", a declarat Andreea Paul Vass.

Reprezentantii BNR vin cu estimari si mai sumbre. Consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, Lucian Croitoru, a declarat ca 100.000 de bugetari ar trebui disponibilizati.

"Trebuie o vointa politica foarte mare care nu s-a intrunit inca. Ajustarea este foarte mare si ministrul Finantelor s-a referit ca ar trebui sa plece 100.000 de oameni. Probabil ca stie ce spune, si stie ce spune. Sunt si alte variante, una dintre ele concediul fara plata. Este greu sa dai acum 100.000 de oameni afara, din unele locuri chiar nu se poate", a declarat Croitoru la emisiunea "Dupa 20 de ani", de la Pro TV.

Seful statului Traian Basescu a criticat faptul ca guvernul nu a luat masuri mai dure de reducere a aparatului bugetar.

Comentarii Facebook