Miercuri 24 Aprilie

Un clujean a "gatit" un tort de o tona! Adi Hadean a facut ceea ce alti bucatari nu s-au incumetat - Galerie FOTO


Bucatarul clujean Adi Hadean a demonstrat ca torturile pot avea orice dimensiune, astfel ca a acceptat provocarea de a "confectiona" o prajitura gigant, de o tona, la aniversarea unui centru comercial din Cluj Napoca.

"Artistul" bucatar a povestit ca a fost intrebat daca poate face un tort de o tona, pentru ca niciun cofetar din Cluj Napoca nu a vrut sa accepte provocarea.


"In vara povesteam despre aniversarea lor si despre cum isi doreau un tort mare, pe care l-au cerut mai multor cofetarii dar pe care nu l-au primit in anii trecuti pentru ca 'nu se poate', din diferite motive. Eu si gura mea cea mare am sarit repede si am spus ca se poate. Atat le-a trebuit oamenilor de la Polus. Mi-au spus: 'fa-l'", povesteste Adi Hadean, pe blogul personal.

Pentru ca provocarea era foarte mare si volumul de munca pe masura, Adi si-a cautat "aliati". Pe Anda Calnici a cunoscut-o la Campionatul international de gatit in aer liber de la Polus, care a expus acolo niste torturi pe care "se batea lumea".

"Nu m-am apropiat prea tare de standul ei, nu-mi place sa ma aflu intre cei ce se imbulzesc. Am tinut minte torturile insa si a doua zi, cand tanara a trecut pe langa mine, am facut un lucru pe care nu obisnuiesc sa-l fac. Am abordat-o si i-am cerut datele de contact. Nu stiu ce a fost in mintea ei in momentul acela dar stiu ce era in mintea mea: 'ea ar putea fi persoana de care am nevoie'", a mai dezvaluit "artistul".

Tortul de o tona a fost desenat in AutoCAD, de colegii Andei, care lucreaza in domeniul IT, iar Adi Hadea s-a ocupat de cumpararea ingredientelor si de gasirea unui laborator in care sa fie "confectionata" prajitura gigant.

"Cu furnizorii n-am avut prea mult noroc, n-am reusit sa obtinem preturi grozave la materia prima si in cele din urma a trebuit sa ne descurcam pe cont propriu, jongland printre distribuitorii de zahar, oua, ciocolata, mascarpone, faina si alte cele. Cu laboratorul a fost mai simplu",  mai povestit Adi.

Laboratorul a fost gasit tocmai in Zalau, asa ca cei doi cofetari au trebuit sa faca naveta timp ce o saptamana intre Cluj Napoca si Zalau. In 7 zile, au fost facute cele 160 de blaturi, transformate in 64 de piese, care au compus in cele din urma tortul gigant

"A fost o saptamana grea dar o experienta grozava. N-am mai avut de gestionat o lucrare atat de mare, poate doar cele 1300 de kilograme de fasole cu carna?i pe care le-am facut anul trecut la Oradea sa fi fost aproape ca grad de dificultate si oboseala, dar in cele din urma am invins, tortul a fost amplasat in food court, in fata scenei pe care au cantat Pasarea Colibri, Nicu Alifantis si Alexandru Andries. A fost gata de montat si decorat putin mai devreme de ora 22.00, ora de incheiere a concertului, asa cum am promis", a marturisit Adi Hadean.

Singura lui nemultumire este ca nu a reusit sa faca un tort care sa semene cu o tabla uriasa de sah. Motiul: "nu am gasit persoanele care sa ne faca matritele pentru piesele din ciocolata destul de mari si la timp", a mai spus Adi.

Tortul a "inghitit" 2.048 pachete din ciocolata alba si ciocolata neagra, 3.000 de oua, 100 de kilograme de zahar tos, 75 de kilograme de zahar pudra, 100 de kilograme de glazura, 120 de kilograme de faina, 100 de litri de frisca, 60 de litri de smantana dulce.

 

Prajitura gigant a fost consumata rapid de clujene stransi la aniersarea Polus Center Cluj.

Comentarii Facebook