Duminica 5 Februarie

TIFF lanseaza proiectul "10 pentru FILM" la editia din 2012


Festivalul International de Film Transilvania (1 - 10 iunie, Cluj-Napoca) lanseaza, la cea de-a 11-a editie, un proiect nou in Romania, menit sa promoveze figuri noi in filmul romanesc - 10 pentru FILM.

Incepand cu acest an, 10 actori care s-au remarcat in teatrele din tara, dar care nu au avut pana acum sansa afirmarii in filmul romanesc, vor fi prezentati profesionistilor din lumea filmului si publicului din Cluj, la TIFF.

"Exista foarte multi actori talentati, dar putini apuca sa joace in filme. Regizorii de film nu prea vin la teatru. Directorii de casting din Bucuresti nu prea merg nici ei la teatru. Mai ales in provincie. Ce sanse are un tanar sau consacrat actor din Iasi, Oradea sau Braila sa joace in filme? Cine sa il descopere? Daca vom privi in urma la ultimii 10 ani de film romanesc, vom descoperi putine revelatii si multi actori care se muta dintr-o distributie in alta", a declarat Tudor Giurgiu, presedintele festivalului si initiatorul proiectului.

Desi recunoscuti pe plan local, actori talentati ca Teodor Corban, Mircea Andreescu sau Ion Sapdaru si-au castigat renumele abia dupa rolurile interpretate in filme romanesti.

"Sunt oameni facuti pentru film si sunt oameni facuti pentru teatru… Nu trebuie sa te superi pe nimeni, nu trebuie sa o iei ca pe o nereusita in viata… Cine stie, poate ca la 60 de ani o sa fac si eu un film bun. Am tot timpul din lume sa astept. Teatrul si filmul sunt doua lucruri diferite. Iar actorii de teatru nu sunt tocmai cei mai fericiti in film. Decat daca sunt foarte, foarte buni", a precizat si Marius Manole, unul dintre cei mai apreciati tineri actori romani.

Intentia proiectului 10 pentru FILM este tocmai aceea de a-i prezenta lumii pe cei mai talentati dintre performerii de pe scenele din tara, indiferent de varsta, aflati la debut sau cu roluri minore avute deja in filme romanesti. O atentie speciala va fi acordata si actorilor de la Teatrul National si Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, in selectie urmand sa se regaseasca si doua nume de la aceste teatre.

Cei 10 pentru FILM vor fi propusi si selectati de un grup de profesionisti din teatru si film: Tudor Giurgiu (regizor si producator), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Andreea Iacob (dramaturg si regizor de teatru), criticii de teatru Oltita Cintec, Cristina Rusiecki si Andreea Dumitru, si Razvan Penescu (editor al portalului Liternet).

Actorii selectati vor beneficia de materiale de prezentare la TIFF 2012: brosuri, fotografii realizate intr-un studio profesionist si clipuri. intre 7 si 10 iunie, in cadrul Zilelor Filmului Romanesc, acestia vor participa la o serie de workshopuri si intalniri si vor fi prezentati publicului, jurnalistilor si oamenilor care le-ar putea schimba carierele - regizori, producatori romani si straini, directori de casting si agenti.

Comentarii Facebook