TIFF Cluj: Retrospectiva Lucian Pintilie la editia aniversara a festivalului

In cadrul sectiunii speciale 100% va fi prezentata o retrospectiva integrala dedicata regizorului roman Lucian Pintilie.

 

"Acesta va fi prezent la Cluj-Napoca, acceptand, in premieră pentru un festival de film din tara, invitatia facuta de organizatori, care implica participarea la cateva dintre proiectiile filmelor sale, dar si la intalniri special organizate cu publicul si invitatii celei de-a zecea editii a Festivalului International de Film Transilvania", anunta organizatorii.

 

Lucian Pintilie s-a nascut in 9 noiembrie 1933, la Tarutina, in sudul Basarabiei, si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti, sectia Regie Teatru.

 

Pintilie s-a lansat la Teatrul Bulandra, unde a montat mai multe spectacole, printre care Copiii soarelui, Biedermann si incendiatorii), Inima mea e pe inaltimi etc.

 

"Ca regizor de film, Pintilie s-a remarcat printr-un stil curajos, sarcastic, avand o viziune extrem de critica asupra lumii, operele sale provocand deseori controverse sau cucerind pe loc audienta si critica", sustin organizatorii TIFF.

 

A debutat in 1965 cu Duminica la ora 6, iar in 1971 a regizat Reconstituirea. Au urmat apoi Salonul numarul 6 (1978), De ce trag clopotele, Mitica? (1982), Balanta (1992), O vara de neuitat (1994), Prea tarziu (1996), Terminus Paradis (1998), Dupa-amiaza unui tortionar (2001), Niki Ardelean, colonel in rezerva (2003). Cel mai recent film semnat Lucian Pintilie este mediumetrajul Tertium non datur (2006), adaptare a unei nuvele de Vasile Voiculescu.

 

A zecea editie a TIFF va avea loc in perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca si intre 15 si 19 iunie, la Sibiu.

Comentarii Facebook