TIFF CLUJ: Proiectie "Iron Sky. Invazia" si concert "Laibach"


Miercuri, 6 iunie, de la 21:45, proiectie "Iron Sky. Invazia", urmata de concert Laibach, de la 23.45.

O comedie SF care a bulversat industria de film completandu-si bugetul din donatii, Iron Sky, si o formatie cu aura de legenda din Slovenia - Laibach, vor electriza Cluj-Napoca pe 6 iunie, intr-o seara care se anunta spectaculoasa la TIFF.

Iron Sky este o comedie SF despre nazisti care s-au retras pe Luna in 1945, si-au construit o nava spatiala si se intorc in 2018 sa atace Pamantul. Regizorul finlandez Timo Vuorensola declara ca filmul are efectele speciale ale lui Transformers, dar un buget comparabil cu cel pentru cateringul lui. Mai exact, 7,5 milioane de euro, la care au contribuit cu donatii sute de mii de fani si cateva zeci de mici investitori, comunitatea Iron Sky avand in prezent circa 200.000 de fani. in final, 300.000 de euro provin din crowdfunding si circa 680.000 de euro din crowd investement, reusita care a provocat dezbateri in industria filmului despre noi metode de finantare si potentialul internetului.

Iron Sky a fost vandut in peste 80 de teritorii, mai mult decat oricare alt film finlandez, iar succesul, spune cineastul Timo Vuorensola, i se datoreaza comunitatii online de fani. Filmul a facut senzatie anul acesta la Festivalul de la Berlin si va rula in premiera in Romania, la TIFF, in spatiul Ursus Open-Air din Piata Unirii, de la ora 21.45.

in aceeasi seara, dupa proiectie, la Hotel Continental, trupa-cult care a compus coloana sonora a parodiei Iron Sky, Laibach, va sustine un concert exceptional pentru publicul din Cluj, la Hotel Continental. Laibach este o formatie slovena de muzica experimentala, asociata cu genuri muzicale precum industrial si neo-clasic. A fost infiintata in 1980 si a functionat ca o lume underground, paralela celei comuniste, coaguland in jurul ei o miscare artistica, Neue Slowenische Kunst (NSK). Trupa si-a castigat renumele inclusiv prin interpretarea in maniera proprie - rasturnand semnificatiile - a pieselor celebre ale altor trupe, de la Beatles si Queen la Rammstein.

Concertele lor sunt puneri in scena spectaculoase, membrii Laibach purtand de multe ori uniforme, motiv pentru care au fost acuzati de extremism - de stanga si dreapta, deopotriva. Spre deosebire de alte trupe industrial, cei din Laibach stiu literal ce inseamna repetitivitatea si monotonia vietii de uzina - teme tratate in muzica lor - pentru ca au lucrat in fabrica de ciment din orasul Trbovlje. E doar unul dintre detaliile unei biografii extrem de interesante.

Laibach a influentat masiv numeroase formatii - Rammstein este cea mai vizibil inspirata de trupa slovena - a lansat cateva zeci de albume si a fost subiectul a mai multor documentare, cel mai recent fiind Divided States of America: Laibach (r. Saso Podgorsek, 2004). Doua albume tribut le-au fost dedicate, unul in 1999 si unul in 2004, acesta din urma de catre trupa canadiana de industrial doom Zaraza. Muzicienii dau foarte rar interviuri, insa parcursul lor a fost urmarit cu mare interes de pasionatii de muzica, de-a lungul anilor. Recent, trupa a sustinut un concert "retro-monumental avangardist" in galeria de arta contemporana Tate Modern din Londra, eveniment tratat pe larg de presa anglo-saxona.

Comentarii Facebook