Duminica 29 Ianuarie

TIFF CLUJ: Incep Zilele Filmului Romanesc la Festival. Ce productii nu trebuie sa ratezi


Una dintre cele mai asteptate sectiuni ale TIFF-ului, Zilele Filmului Romanesc, incepe oficial joi, 7 iunie.

Sectiunea aduce in atentia invitatilor straini, a jurnalistilor si a publicului, pana pe 9 iunie, cele mai recente productii romanesti. Spectatorii au ocazia sa vada, in premiera absoluta, noul film regizat de Florin Piersic Jr., Killing Time, o parodie a filmelor noir cu asasini platiti, si caii sunt verzi pe pereti, de Dan Chisu, o tragicomedie despre iluzia imbogatirii peste noapte, Trei zile pana la Craciun (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu), docu-drama lui Radu Gabrea despre sfarsitul Ceausestilor, sau Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu).

Patru dintre cele mai recente productii vor concura, la randul lor, in sectiunea dedicata filmului autohton: Crulic – drumul spre dincolo (r. Anca Damian), Toata lumea din familia noastra (r. Radu Jude), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcarete) si Din dragoste cu cele mai bune intentii (r. Adrian Sitaru). Filmul lui Adrian Sitaru va avea parte de o proiectie speciala pentru persoanele cu dizabilitati la Cinema Marasti, la ora 18.00.

Nu lipsesc nici documentarele: 8 martie (r. Alexandru Belc), despre Ziua Femeii in Romania comunista, va rula in premiera, Anca Hirte vine cu Pacatoasa Teodora, Bogdan Ilie-Micu, cu Un gand, un vis, Doyle... si-un pix, iar Ivana Mladenovi? prezinta povestea a trei fosti detinuti tineri dupa eliberare, in Turn Off the Lights. Joi, de la 21.30, filmul Ivanei Mladenovi? va avea parte de o extra-proiectie in spatiul TIFF Art (Muzeul de Arta Cluj), urmata de un concert sustinut de Karpov not Kasparov. Trei calupuri de scurtmetraje recente intregesc selectia ZFR de anul acesta, sapte dintre ele fiind semnate de tinere regizoare.

in cadrul ZFR, dar in afara competitiei, va testa reactia publicului primul film interactiv din Romania: Kiddo, in regia lui Millo Simulov. Cei din sala vor putea decide soarta protagonistilor in momente-cheie ale actiunii, din variantele oferite de realizatori, sambata, 9 iunie, la 16.15, la Cinema Victoria.

Direct de la Cannes, din Semaine de la Critique, va veni la Cluj si scurtmetrajul regizorului stabilit la Stockholm, Stefan Constantinescu - Family Dinner.

Tot in cadrul Zilelor Filmului Romanesc, la TIFF Lounge, de la 15.45, va avea loc dezbaterea Festivalul Filmului Romanesc de la New York: istorii de povestit, o discutie despre Festivalul Filmului Romanesc de la New York - initiat de Institutul Cultural Roman de la New York si organizat in parteneriat cu Film Society of Lincoln Center si in colaborare cu TIFF - care in decembrie 2012 va ajunge la cea de-a saptea editie. Discutia va fi moderata de Corina suteu, directorul ICRNY si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York, si Mihai Chirilov (director artistic al TIFF si al Festivalului Filmului Romanesc de la New York). Dezbaterea va fi precedata, de la 15.15, de lansarea noului numar in limba engleza al editiei speciale AperiTIFF, publicata de TIFF in colaborare cu ICR New York.

7 iunie este si Ziua HBO la TIFF. Partenerul traditional al festivalului aduce la TIFF cinci documentare originale si miniseria premiata cu cinci premii Emmy si un Glob de Aur Mildred Pierce si ofera, ca si in editiile precedente, sectiunile 3x3 si Ce se intampla, documentarule?. Proiectia-maraton a serialului multi-premiat Mildred Pierce (r. Todd Haynes), programata joi, 7 iunie, la 10.00, la Cinema Arta, este unul dintre highlight-urile editiei.

Celelalte productii originale pe care HBO le ofera spectatorilor TIFF sunt Raiul si iadul (r. David ?álek, Cehia),  Dumnezeu a creat sexul (r. Konrad Szo?ajski, Polonia), intre doua lumi (Viktor Oszkár Nagy, Ungaria), Vorbitor (r. Radu Muntean si Alexandru Baciu), si Doina groparilor (r. Pavel Cuzuioc). Totodata, in cadrul Galei de inchidere de pe 9 iunie, vor fi anuntati castigatorii Concursului National de Scenarii initiat de HBO Romania si organizat in parteneriat cu TIFF. Ca in fiecare an, toti autorii scenariilor finaliste beneficiaza de 3 zile la TIFF.

Actorii din proiectul 10 pentru FILM vor fi prezentati publicului maine, la ora 18.00, la Cinema Florin Piersic, inaintea proiectiei filmului Portret de noapte (r. Angelina Nikonova). in aceste trei zile de festival, cei 10 actori selectati - Cristian Balint, Colin Buzoianu, Lari Giorgescu, Cristian Grosu, Lucretia Mandric, Maria Obretin, Peth? Anikó, Elena Popa, Olga Török, Raluca Vermesan - si cele doua „tinere sperante”, Vlad Balan si Madalina Ciotea, vor avea intalniri cu regizori, cu producatori romani si straini, actori, agenti de casting, si vor asista la proiectii.

Un alt eveniment special ii este dedicat Fundatiei Arte Vizuale (FAV), care implineste 20 de ani de la infiintare. Fondata in 1992 de directorul de imagine Vivi Dragan Vasile, FAV a produs peste 80 de proiecte de film si video. Joi, de la ora 17.00, la Cinema Arta, publicul este invitat sa vizioneze cateva dintre  productiile marca FAV.

Doua masterclass-uri ii asteapta pe cinefili la Napoca 15, in cadrul Transilvania Talent Lab: Jan Harlan - „Why Napoleon?” (ora 10.30), despre proiectul lui Stanley Kubrick care nu a devenit niciodata film si care urma sa fie filmat in Romania, si Masterclass Christine Vachon (ora 12.30), fondatoarea Killer Films si unul dintre cei mai importanti producatori de film independent din SUA.

Invitat de marca al TIFF-ului, Dieter Kosslick, directorul Festivalului International de Film de la Berlin si unul dintre cei mai importanti profesionisti din industria filmului, vine anul acesta la Cluj, pentru prima oara. Kosslick va introduce de la 21.00, la Cinema Florin Piersic, filmul Tabu (r. Miguel Gomes), distins cu Premiul Alfred Bauer pentru inovatie la Berlinala.

Tot joi, de la 17.30, la Hotel Continental va fi vernisata expozitia Joachim Luetke – TRANSFORMER - The Art of Visualizing Music, ce cuprinde 15 lucrari insotite de proiectia DVD-ului TRANSFORMER - The Art of Visualizing Music. Artistul este renumit pentru conceptele grafice realizate pentru Arch Enemy, Dimmu Borgir, Kreator sau Marilyn Manson.

Seara, de la 21.45, la Casa TIFF, renumitul muzician Steven Severin, unul dintre membrii fondatori ai influentei trupe Siouxsie and the Banshees, va acompania live, proiectia celebrului film clasic Vampyr (1932), in regia lui Carl Theodor Dreyer. Filmul mut, cu imaginile lui de neuitat, insotit de muzica bantuitoare a lui Severin, va fi un spectacol unic pentru cinefili.

TIFF Lounge va gazdui maine, 7 iunie, doua evenimente pentru cei interesati sau implicati in industria filmului. De la 11.30, MEDIAdesk Romania va prezenta Programul MEDIA: Training & Networks. Focus Denmarca & Ungaria, iar de la 15.00, Cinephilia Services va sustine o prezentare Free Reel Romania, un proiect constand in proiectii gratuite si workshopuri de cinema in comunitatile rurale din Romania.

Comentarii Facebook