TIFF Cluj 2011: Proiectie speciala "Odessa in flacari" la Castelul Banffy de la Bontida

Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) anunta ca productia romano-italiana din 1942 va fi proiectata in 7 iunie la Castelul din Bontida.

 

Filmul "Odessa in flacari", regizat de Carmine Gallone, a fost rasplatit cu Marele Premiu la Festivalul de la Venetia, editia din 1942. Filmul este unul dintre titlurile de referinta ale cinematografiei europene din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, recent redescoperit in arhivele de la Roma, va fi prezentat publicului pe data de 7 iunie 2011 la Castelul de la Bontida.

 

Filmul prezinta "drama refugiatilor din Basarabia si ororile comise asupra lor in timpul ocupatiei sovietice, de dupa ultimatumul din 28 iunie 1940, cand URSS a somat Romania sa ii cedeze teritoriul dintre Prut si Nistru. Celebra soprana Maria Cebotari, unul dintre marile staruri autohtone ale perioadei interbelice, joaca rolul unei cantarete de opera din Basarabia, aflata cu fiul ei in Chisinau in momentul invaziei sovietice. Baiatul este dus in Odessa, unde urmeaza a fi crescut dupa principiile bolsevice. Pentru a-si salva fiul, mama accepta sa interpreteze cantece rusesti in baruri, teatre, cafenele", sustin organizatorii TIFF intr-un comunicat de presa.

 

Filmul a fost produs la initiativa lui Ion Cantacuzino, dupa scenariul lui Nicolae Kiritescu. Premiera filmului regizat de Carmine Gallone a avut loc simultan, la Roma si la Bucuresti, avand un succes de casa impresionant si cronici elogioase atat in Romania si Italia, cat si in Germania.

 

"Filmul a fost interzis in 1944, dupa intrarea Romaniei in sfera de influenta a Uniunii Sovietice, iar actorii au fost dusi in arest. Timp de mai bine de 50 de ani, pelicula a fost considerata distrusa, la fel ca multe alte filme produse in acea perioada in Germania, Italia, Europa Centrala si de Est. In 2005, filmul a fost descoperit intamplator in arhiva studiourilor "Cinecitta" din Roma, si in perioada urmatoare copia de 35 mm a fost restaurata", sustin organizatorii TIFF.

 

A zecea editie a TIFF are loc intre 3 si 12 iunie la Cluj si intre 15 si 19 iunie, la Sibiu.

 

Foto: Nicu Cherciu

Comentarii Facebook