TIFF 2014 a început cu un film de EXCEPȚIE, dar într-o sală sub standardul festivalului - FOTO

 

Festivalul Internaţional de Film (TIFF) a început în forță, vineri seară, cu un film de excepție, ”Philomena”, nominalizat la premiile Oscar.

 

Pelicula o are in prima plan pe Judie Dench, care face un rol de mare forță și echilibru. Filmul va mai putea fi văzut la TIFF și nu trebuie ratat. 

 

La Gala de deschidere a celei de-a 13-a ediţii a TIFF, de la Casa de Cultură a Studenților, au participat circa 1.000 de persoane. Organizatorii au preferat această sală, sub standardul festivalului, pentru că locația din Piața Unirii nu a putut fi folosită din cauza vremii. Interesant este că au fost și locuri goale în sală, lipsind efervescența din anii trecuți.

 

Organizatorii nu au specificat de ce nu a fost folosită sala de la Cinema Republica. 

 

La această ceremonie, directorul festivalului, Tudor Giurgiu, a anunțat proiectul ”TIFF salvează Depozitul de Filme”. ”Avem 217 filme la TIFF, e o ediţie de maturitate, încercăm să inovăm şi în acest an. Pentru mine, provocarea majoră este să conving clujenii să investească suflet şi puţini bani în proiectul "TIFF salvează depozitul de filme", depozit care este, acum, un loc plin de gunoaie şi lăsat în paragină de peste opt ani şi pe care ne propunem să îl revitalizăm. Proiectul face parte din campania "Salvaţi marele ecran", în care iniţiem o amplă dezbatere despre cinematografele din România, o ţară în care 78 la sută dintre oraşe nu au nicio sală de cinema. În ţară mor sălile de cinema şi nimănui nu-i pasă, sălile sunt în pericol”, a spus Giurgiu.

 

Directorul TIFF visează ca la ”Depozitul de Filme” din Cluj-Napoca să fie deschis un muzeu al cinematografiei.

 

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost prezent la Gala de deschidere a TIFF și a spus că inițiază un fond de dezvoltare a cinematografiei. ”TIFF este un brand de Cluj şi vreau să ne uităm la viitor. Avem câteva ambiţii, printre care faptul că oraşul doreşte să devină un centru de producţie cinematografică. Este un obiectiv care figurează în strategia Primăriei pentru perioada 2014 - 2020 şi se va concretiza prin două proiecte : un centru de industrii creative, finanţat din fonduri europene, un Hollywood transilvănean, şi prin crearea, în premieră în România, a unui fond de dezvoltare locală pentru susţinerea cinematografică”, a spus Boc.

 

Filmul Philomena va mai rula în 6 iunie, la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 14.00.

Comentarii Facebook