TIFF 2011: Pina, primul film de arta 3D, va rula la Cluj

 
Primul lungmetraj 3D semnat Wim Wenders, filmul care a facut furori in randul cinefililor, va rula la editia 2011 a TIFF Cluj.

Filmul va putea fi vazut sambata, 4 iunie, de la ora 20.30, la Cinema Florin Piersic Cluj, in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), intr-o proiectie prezentata de JTI.

Pelicula este filmata in tehnica 3D si prezinta "ametitoarea si inimitabila arta a marii coregrafe germane, care a murit in vara lui 2009. Invitand spectatorul intr-o senzuala si uimitoare calatorie intr-o noua dimensiune pe scena legendarei companii de dans, filmul ii insoteste pe dansatori si in afara teatrului, in oras si in peisajul industrial din jurul Wuppertalului, locul care a fost caminul si centrul activitatii creatoare a Pinei Bausch timp de mai bine de 35 de ani", sustin reprezentantii TIFF, intr-un comunicat postat pe site-ul oficial.

"Dansurile unice gandite de Pina Bausch, intretesute cu momente de miscare si gesturi subtile, reprezinta structura principala a filmului, in care imaginile noi, filmate in 3D, sunt completate de filmari de arhiva, ale reprezentatiilor oferite de compania condusa de coregrafa dupa 1978. Dansatori din toate colturile lumii – membri ai Tanztheater Wuppertal – protagonisti ai catorva dintre spectacolele emblematice pentru creatia coregrafei (Café Müller, Le Sacre du printemps, Vollmond si Kontakthof ), aduc, unul cate unul, cate un omagiu in cuvinte si miscare, celei care le-a fost mentor si sursa de inspiratie, deopotriva. Din punct de vedere cinematografic, dansurile din Pina nu seamana nici cu teatrul filmat, nici cu ceea ce spectatorul este obisnuit sa vada intr-un spectacol de coregrafie propriu-zis", precizeaza aceeasi sursa.

Pina este cosiderat primul film de arta 3D, scrie publicatia britanica The Guardian.

"Pina deschide, astfel, in mod spectaculos un nou capitol in istoria TIFF: pe cel al proiectiilor 3D, in care i se alatura, la aceasta editie a festivalului, Pestera viselor uitate (SUA-Franta, 2010), documentarul colegului de generatie si compatriotului lui Wenders, Werner Herzog, caruia ii este dedicat, anul acesta, unul dintre portretele sectiunii 3x3", au mai precizat oficialii TIFF.

Filmul Pina va fi distribuit in Romania de Parada Film.

Comentarii Facebook