Taraful Haiducilor din Clejani canta la Cluj, in iunie, la International Romani Art Festival


Taraf de Haidouks (n.red. Taraful Haiducilor) din Clejani canta la Cluj, la International Romani Art Festival (IRAF), in perioada 23-25 iunie.

Organizatorii festivalului anunta ca peste peste 100 de artisti si artizani din 11 tari ale lumii vor participa la IRAF 2011. Festivalul va curpinde concerte, reprezentatii de dans, proiectii de film, expozitii de fotografie, lansari de carte, spectacole de foc si circ modern, targ de mestesugari, ateliere si dezbateri.

"IRAF promite clujenilor patru zile pline. Renumitul Taraf de Haidouks din Clejani este primul artist confirmat de organizatori. Programati pentru seara de vineri, 24 iunie, cei 12 lautari promit un show autentic senzational, cu care au uimit pe cele mai mari scene ale lumii, dar pe care il traiesc cu o si mai calda pasiune numai acasa", precizeaza orgaizatorii IRAF.

Taraf de Haidouks (n.red. Taraful Haiducilor) si-a lansat primul album in 1991, cand artistii din Clejani au aparut si in filmul regizorului Tony Gatlif, "Latcho Drom".

"Alaturi de numeroasele turnee globale ale trupei, Taraf de Haidouks se poate lauda cu o serie de colaborari interesante cum ar fi: inregistrari si prestatii live alaturi de Kronos Quartet, colaborarea cu renumitul designer de moda Yohji Yamamoto pentru prezentarile acestuia din Paris si Tokyo, aparitii ecranizate alaturi de nume ca Jonny Depp si Christina Ricci in productia 'The Man Who Cried'", specifica organizatorii festivalului de la Cluj.

Trupa a castgat, in 2002, BBC World Music Award in cadrul sectiunii pentru Europa si Orientul Mijlociu. In ciuda acestor performante, membrii tarafului traiesc in aceleasi conditii modeste in satul Clejani.

"I-am cunoscut in timpul filmarilor pentru 'Man Who Cried'. Pentru mine sunt un model prin modul in care abordeaza viata. Desi au trecut prin multe - si aici ma refer la rasismul impotriva tiganilor care dureaza de secole si inca exista si astazi - acesti oameni inca pot canta o muzica ce exprima cea mai intensa bucurie. Au acest dar, sa te faca sa te simti viu. Sunt unii dintre cei mai extraordinari oameni pe care i-am cunoscut", a spus Johnny Depp, despre Taraful din Clejani.

Festivalul IRA este organizat de Asociatia Culturala TURN, in colaborare cu Bu Bu Bookinghouse and Events.

Comentarii Facebook