Miercuri 14 Aprilie

Obiceiuri de nuntă în Ardeal - tradiții unice în această zonă a țării


Obiceiurile de nuntă diferă de la o regiune la alta, fiecare având farmecul său. Tinerii dornici să organizeze petrecerea cea mare se pot orienta către o zonă care îi atrage cel mai mult. Pentru o nuntă tradițională și medievală în același timp, Ardealul cu ale sale obiceiuri se potrivește de minune.

Există un amestec perfect de culturi aduse de-a lungul timpului de către sași, secui, ceea ce face ca tradițiile de nuntă să fie considerate unice în România.

Dacă pandemia de coronavirus a împiedicat tinerii îndrăgostiți să aibă parte de ziua cea mare în 2020, privim cu speranță spre sezonul nunților din 2021. Astfel că, dacă vă doriți o nuntă cu o urmă de tradiție românească, ba chiar ardelenească, puteți strecura aceste obiceiuri în programul vostru de nuntă din această vară.

Obiceiuri de nuntă în Ardeal - cum se fac invitațiile

Cu mult timp în urmă, viitorii miri se duceau personal să-i invite pe cei dragi la marele eveniment, ritual care se realiza, în general, în trei etape: cu o lună înainte de petrecere, cu două săptămâni înainte și în săptămâna petrecerii.

Ei erau însoțiți de vornic și de prietenii apropiați, băieți și fete îmbrăcați în costume populare de altădată. Toți aveau în mână o ploscă umplută cu țuică sau vin.

Sătenii, se spune că obiceiul a rămas și acum în unele sate, confirmă participarea la eveniment bând o gură din plosca oferită de acești tineri.

Trimiterea în scris a invitațiilor

Invitațiile personalizate în Ardeal, așa cum cere tradiția, trebuie să anunțe data nunții, numele mirelui și al miresei, numele nașilor, locul și ora unde se va ține cununia religioasă. Urmează numele restaurantului și ora la care va începe petrecerea propriu-zisă.

Înainte, invitațiile se făceau imediat după logodnă. Astăzi se trimit cu multe luni înainte de eveniment pentru ca invitații aleși de miri să aibă timp să se pregătească.

În privința modelului de invitații, foarte apreciate, ca în toate zonele țării, sunt cele cu motive florale, iar textul trebuie ales cu grijă, ca să evidențieze importanța evenimentului și să rămână neșters în memoria tuturor.

Totuși, pe alocuri, chiar dacă invitațiile sunt scrise, încă se păstrează tradiția de invitație personală. Atât mirii, cât și părinții acestora, merg la rude și prieteni pentru a le înmâna personal invitațiile. Aceștia nu trebuie să dea răspunsul pe loc, invitațiile incluzând numerele de telefon ale mirilor și o dată limită de confirmare a prezenței la eveniment.

Obiceiuri de nuntă din Ardeal - tradiții cum „numa’ în Ardeal mai găsești”

Locul ocupat de tineri la masă

În Ardeal, obiceiul este ca mirii să stea în capul mesei, să mănânce lapte ori smântână din aceeași farfurie, pentru ca viitorii lor copii să se nască frumoși și sănătoși.

Ce este Muntele Dragostei?

În ziua de Sfântul Ilie, pe Muntele Găina, avea loc un târg de fete. Acolo, ele își expuneau zestrea cu scopul de a-i impresiona pe băieți, care la rândul lor purtau curele din argint sau aur.

Variante ale steagului de nuntă

După „chemarea la nuntă” făcută de întreg alaiul nupțial, are loc împodobirea steagului. Se poate face cu o săptămână înaintea nunții, cât și în sâmbăta dinaintea nunții. După împodobire cavalerii și domnișoarele de onoare, mirii și stegarul dansează în jurul steagului.

Ce înseamnă bocirea miresei?

Prietenele miresei se adună pentru a cânta „cununa”, iar la casa mirelui are loc bărbierirea simbolică a acestuia cu sapa sau coasa, fiind apoi ridicat cu scaunul de trei ori.

Alte obiceiuri de nuntă din Ardeal

Obiceiurile din Ardeal continuă cu diverse jocuri: disimularea, presupune prezentarea în fața mirelui a trei mirese false, pentru îndepărtarea ispitelor ce pot apărea în căsnicie, răpirea miresei, ce se făcea de preotul satului cu răscumpărarea acesteia de către mire, apoi răscumpărarea găinii, care este împodobită, de către nași și deghizarea miresei.

Nașa va deghiza mireasa în femeie măritată și o ascunde prin mulțime, iar mirele avea datoria să o găsească.


Comentarii Facebook