Michael York vine la TIFF! El va primi premiul pentru intreaga cariera!

Actorul britanic Michael York va veni la Cluj la Festivalul de Film Transilvania TIFF 2011, cea de-a 10-a editie. El urmeaza unui sir de personalitati care au fost premiate de TIFF: Claudia Cardinale, Catherine Deneuve sau Franco Nero.

 

Publicul TIFF il va putea intalni pe actorul Michael York in cdrul unei proiectii speciale. 

 

 

Roluri precum Brian Roberts din Cabaret (r. Bob Fosse, 1972); D'Artagnan in Cei Trei Muschetari (r. Richard Lester, 1973); Contele Andrenyi din Crima in Orient Express (r. Sidney Lumet, 1974) l-au impus definitiv pe scena cinematografiei europene si l-au facut sa fie indragit de generatii intregi de spectatori.

 

 Nascut pe 27 martie 1942 in Fulmer – Anglia, Michael York a absolvit cursurile de teatru ale Universitatii Oxford in 1964, iar intrarea in Compania de Teatru a lui Laurence Olivier i-a prilejuit intalnirea cu regiziorul italian Franco Zefirelli, cel care avea sa-i aducã doua dintre cele mai importante roluri interpretate de York pana în 1970: cel al lui Lucentio, in Imblânzirea Scorpiei (1967) – rolul sau de debut, precum si pe cel al lui Tybalt, in Romeo si Julieta (1968) – primul rol important din cariera. 

 

Detinator al unei stele pe Walk of Fame-ul de la Hollywood incepand din 2002, nominalizat la Premiul Emmy 2001 pentru Cel mai bun Actor Invitat intr-un Serial de Comedie (The Lot)si la Premiul Saturn pentru Cel mai Bun Actor in 1978 (Insula doctorului Moreau), Michael York  a jucat in peste 131 de filme.

Comentarii Facebook