La 94 de ani, o super-batranica scrie sms-uri, trimite fax-uri si citeste carti in fiecare zi- Galerie FOTO

Chiar daca traieste intr-un sat uitat de lume si se apropie vertiginos de 100 de ani, Maria Marza nu vrea sa ramana in urma cu tehnologia. Asa ca e pusa la punct cu toate noutatile.

 

Maria Marza sta de cand se stie in localitatea Galtiu, din judetul Alba. Pana acum trei ani a fost mesager al bisericii catolice si a raspandit mesajul bibilic prin toata tara pe…bicicleta.

 

Acum a renuntat, ca au ajuns-o anii din urma. “ Am ajuns si eu la o varsta, nu mai pot sa umblu pe bicicleta”, spune Maria Marza. Placerea plimbatului pe bicicleta a inlocuit-o, insa, cu activitati tehnologice, care i-ar pune in incurcatura si pe unii mult mai tineri. Tanti Maria are 13 nepoti, 14 stranepoti si 6 stra-stranepoti. Cu fiecare dintre ei ii place sa vorbeasca, dar cum sa faci sa te intalnesti mai des cu ei in ziua de azi, cand toata lumea e foarte ocupata?

 

Pai e foarte simplu. M-a invatat fata mea sa trimit sms-uri si fax-uri sa vorbesc cu nepotii mei cand mi se face dor de ei. Acum cred ca o sa trecem la un alt nivel, pentru ca mi-o promis nepotii ca la vara cand vin imi aduc si un calculator sa ne si vedem , nu doar sa ne auzim. O sa invat si aia daca trebuie, tot asa de repede, ca tare imi place sa vorbesc cu ei si mi tare dor de ei”, spune tanti Maria.

 

La cei 94 de ani, Maria Marza este inca in putere si este o femeie foarte atenta la modul in care arata. Nu iese niciodata din casa daca pana se uita in oglinda si verifica fiecare detaliu. Chiar daca este vaduva de mai bine de 20 de ani, inca i se pare foarte important sa arate bine din cap pana in picoare.

 

Mama Maria este in forma maxima, iar cei aproape 100 de ani pe care i-a trait, parca au trecut pe langa ea, pentru ca nu i-au ciuntit  energia niciun pic. “Ea este de baza in casa. Face mancare  si spala vasele si aproape tot in casa. Cand se plictiseste ia caritile  si citeste sau mere in vecini la barfe", spune fiica lui tanti Maria, Mariana Marza.

 

Aceasta a ramas sa locuiasca cu tanti  Maria, dupa ce copiii i-au plecat in strainatate. Cum posta ajunge tarziu, iar convorbirile telefonice sunt scumpe, cele doua femei au hotarat ca este mai bine sa foloseasca sms-urile, iar daca vor sa scrie ceva sa trimita pe fax. Asa ca impreuna au invatat cum se foloseste aparatura moderna. Acum sunt pregatite pentru o noua provocare: computerul! Dar nu se tem, ca doar invata una de la cealalalta.  

 

Comentarii Facebook