Debutul ca actor al lui Ion Iliescu a avut premiera romaneasca la TIFF Cluj

"Medalia de onoare" un emotionant film despre batranete, avand in rolul principal un Victor Rebengiuc magistral, a avut premiera romaneasca la Cluj. Ion iliescu interpreteaza rolul unui presedinte al Romaniei.

 

Filmul lui Calin Peter Netzer a fost ovationat la finalul prezentarii in cinematograful Victoria. Filmul a primit deja numeroase distinctii la Festivalul de la Salonic, Miami Film Festival si Torino International Festival of Young Cinema.

 

Regizorul Calin Peter Netzer a spus cum i-a contactat pe consilierii lui Ion Iliescu pentru a obtine participarea fostului presedinte. "Adevarul este ca singurul lucru pe care l-am schimbat este numele soţiei (personajului pincipal - n.r). Nu o chema Nina in scenariul pe care l-am trimis", a spus glumind Netzer.

 

Victor Rebengiuc, autorul unei interpretari de exceptie in acst film si-a amintit si el momentele cand Iliescu a venit sa-si interpreteze rolul: "Cand a venit la filmare, ne-a spus ca, tocmai, nu el (Ion Iliescu - n.r.) a reinstituit rasplata cu medalii, ci presedintele de dupa el, Emil Constantinescu. Eu l-am persuadat ca nu e un film documentar, nu este vorba de respectarea adevarului istoric, ci de un film de fictiune si daca vrea, foarte bine, poate sa dea si el nişte medalii", a spus actorul

 

Vezi VIDEO - secvente dintr-un interviu in care Victor Rebengiuc povesteste participarea fostului presedinte la acest film

 

Filmul va avea premiera in cinematografele din Romania in 30 septembrie.

 

"Ion are 75 de ani, este căsătorit cu Nina şi are un fiu, Corneliu, emigrat in Canada. Fiecare convorbire telefonică a lui Ion cu Corneliu este doar o noua ceartă legată de decizia din 1989 a tatălui de a anunţa miliţia despre intenţia fiului de a fugi din ţară. Acest eveniment petrecut în urmă cu şapte ani a afectat iremediabil relaţia lui Ion cu soţia sa, care refuză să-i mai adreseze cuvântul. Într-o zi, Ion primeşte prin poştă o Medalie de onoare acordată cu prilejul aniversării a 50 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. Scrisoarea care însoţeşte medalia pomeneşte despre fapte de arme deosebite. Ştiind că nu a făcut nimic care să-l îndreptăţească să fie considerat un erou, Ion primeşte medalia şi se foloseşte de ea pentru a recăpăta respectul familiei şi-al prietenilor. Dar cât timp va trece până se va descoperi impostura?"

Sinopsis si VIDEO : cinemagia.ro

Comentarii Facebook