Filme de comedie germane, săptămâna viitoare la Cinema Mărăști. Intrarea este gratuită



Centrul Cultural German din Cluj-Napoca orgaizează un ”mini-festival” de filme de comedie germane, în perioada 18-21 noiembrie, la Cinematograful Mărăști, unde clujenii se vor putea delecta cu umorul unic și specific germanilor.

Persistă impresia generală, mai ales în spaţiul anglofon, cum că germanii nu ar avea simţul umorului. Trebuie să recunoaștem totuși că umorul german este unic și stă în strânsă legătură cu particularităţile limbii, ceea ce îl face greu de tradus în alte limbi. Cu toate astea vom încerca să demonstrăm că nemţii nu sunt atât de serioși – ba din contră. Comedii neobișnuite, pline de șarm, umor și uneori duse la limită, vă transmit o imagine îndrăzneață a Germaniei și a eroilor ei cotidieni, mereu în încercarea de a-și influenţa soarta, de cele mai multe ori fără succes. Patru filme cu tipuri diferite de umor, uneori sec, alteori fin sau chiar negru, demonstrează că până și cele mai serioase teme pot fi comice printr-o abordare destinsă”, spun organizatorii evenimentului.

Iată ce filme vor putea fi vizionate:


Luni, 18 noiembrie, ora 19:00
Kebap Connection
Regie: Anno Saul, D 2005, 99 Min.
Germană cu subtitrare în engleză

Anno Saul aduce în prim-plan conflictele dintre diferite culturi iar în filmul său Kebab Connection le pune într-o lumină amuzantă. Un cartier multicultural din Hamburg este cadrul în care sunt prezentaţi eroii cotidieni, care se luptă cu problemele zilnice. Povestea se învârte în jurul personajului principal, Ibo, un german de origine turcă, prietena sa și ideea de a face primul film Kung-Fu german. În toată povestea fiecare dintre personaje trece printr-o serie de încercări personale. Kebab Connection este o comedie autentică, cu substrat migraţional, inteligentă și distractivă.


Marţi, 19 noiembrie, ora 19:00
Wer früher stirbt ist länger tot (Cine moare mai devreme e mort mai mult timp)
Regie: Marcus H. Rosenmüller, D 2006, 104 Min.
Germană cu subtitrare în engleză

Wer früher stirbt ist länger tot (Cine moare mai devreme e mort mai mult timp) ilustrează dilema unui băiat de unsprezece ani, Sebastian, care locuiește împreună cu tatăl și cu fratele lui într-un sat idilic din Bavaria. El este atât de copleșit de numărul mare de păcate pe care le are, încât crede că nu va ajunge în rai după moarte. Îi rămân, astfel, două posibilităţi: fie devine nemuritor, fie face o faptă foarte bună. Aceasta ar putea fi, de exemplu, să-i găsească tatălui său o nouă soţie. O comedie impresionantă și totodată neagră, despre viață și moarte.



Miercuri, 20 noiembrie, ora 19:00
Bang Boom Bang – ein todsicheres Ding
Regie: Peter Thorwarth, D 1999, 104 Min.
Germană cu subtitrare în engleză

Vulgar, exagerat, amuzant – o poveste întortocheată care se petrece în vestul Germaniei. Personaje ciudate, cum doar în zona Ruhr se găsesc, aleargă după bani și se împotmolesc mereu în propriile lor greșeli. Cu un buget mic și înclinaţia spre detalii a regizorului Peter Thorwarth a ieșit o comedie deja consacrată și mult apreciată în Germania. Câteva lucruri care fac acest film atât de special: genialul Dieter Krebs în ultimul său rol înainte de a muri, coloana sonoră aparţinând trupei de hardcore H-Blockx și cei 2500 de spectatori la difuzarea aniversării de zece ani a filmului. Bang Boom Bang nu este adresat oricui, însă unii dintre dumneavoastră îl vor aprecia.

Nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.


Joi, 21 noiembrie, ora 19:00
Soul Kitchen
Regie: Fatih Akin, D 2010, 99 Min.
Germană cu subtitrare în engleză

Prima comedie a regizorului Fatih Akin povesteşte despre existenţa eşuată, patrie şi marile vise. Filmul a fost nominalizat pentru Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia şi a fost răsplătit cu premiul special al juriului. Fatih Akin aduce prin acest filmul un omagiu subtil oraşului său natal Hamburg, evident mai ales prin amestecul de personaje cu diferite origini, turcă, greacă şi germană. Este un film care nu ocolește critica la adresa globalizării și amuzant prin comicul de situaţii. O comedie liniştită, melancolică pe alocuri, prin care publicul are ocazia de a-l regăsi altfel pe tragicul Fatih Akin şi oraşul său.


Intrarea la filme va fi gratuită.

Comentarii Facebook