Festivalul ”Colours of Cluj” aduce Casa care dansează după placul participanților - FOTO

 

Festivalul ”Colours of Cluj” aduce un proiect interactiv al artistului Klaus Obermaier - Casa care dansează.

 

Clujenii și vizitatorii care vor trece prin zona centrală a orașului în timpul primei ediții a festivalului ”Colours of Cluj” (1-4 august), vor avea ocazia să participe la un experiment artistic inedit, pus în scenă de Klaus Obermaier, unul dintre cei mai apreciați artiști media ai momentului. 

 

”Dancing House” (”Casa care dansează”) este un proiect de videomapping interactiv - o proiecție video pe fațada unei clădiri la care pot participa toți spectatorii. Practic, imaginea video proiectată pe clădire va fi controlată direct de către privitori, prin mișcările lor. Evenimentul este inspirat de tema acestei prime ediții a festivalului: ”Împreună”.

 

Lansarea proiectului ”Dancing House” va avea loc joi, 1 august, de la ora 22.00, în cadrul festivității de deschidere oficială a festivalului. Instalația va fi prezentă și în celelalte zile ale festivalului, în 2, 3 și 4 august, între orele 22.30 și 23.30. Proiecția se va realiza pe fațada clădirii de pe Bulevardul Eroilor nr. 1.  

 

În era social media, cu Facebook şi Google+, aşteptările tinerei generații de la artă s-au schimbat, mergând mai ales lucrări de artă în domeniul public. Instalaţiile interactive trec de receptarea pasivă și amuzament deoarece creează o experienţă imersivă şi comunicativă. Lucrarea de artă devine vie numai prin participarea activă a vizitatorilor, prin felul ludic în care aceştia o folosesc. Receptorii pasivi se transformă în jucători creativi. În Dancing House, utilizatorii sunt invitaţi să se mişte, să sară şi astfel să ajungă - aşa cum sugerează şi titlul - să danseze: atât ei, cât şi clădirea”, explică artistul.

 

Pentru a-și prezenta tehnica și conceptul, Klaus Obermaier va susține, în premieră în România, și un atelier de tehnici media interactive, care se va desfășura în perioada 31 iulie-3 august, între orele 11:00 și 17:00, la Casa TIFF (str. Universității nr. 6).

 

Festivalul este organizat și finanțat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca și al Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Cluj.

Comentarii Facebook