Duelul Viorilor, Stradivarius vs Guarneri, are loc la Cluj-Napoca în 1 octombrie

 

Ajuns la mijlocul celei de-a cincea ediții, Turneul Internaţional ”DUELUL VIORILOR”, va ajunge la Cluj-Napoca în 1 octombrie. 

 

Duelul Viorilor este o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor - Stradivarius ”Pachoud”, pe care cântă Liviu Prunaru și Guarneri del Gesu, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află)- trecând pe planul doi. Cei doi violonişti au ales lucrări de o sensibilitate aparte, care poartă ascultătorii într-o frumoasă călătorie muzicală, noutatea fiind că în partea a treia cei doi interpretează câteva tangouri celebre din repertoriul internațional, în frumoase aranjamente pentru două viori și pian.

 

Publicul este foarte, foarte cald! Suntem, de altfel chiar la jumătatea turneului, după cel de-al şaselea recital. Tot programul este apreciat, dar mă bucur că ideea interpretării  tango-urilor, pe care le-am inserat pe CD-ul editat  de Casa Radio în primăvară, în avanpremiera acestui  turneu, şi pe care le prezentăm acum publicului, are un impact aşa de mare şi sunt convins că vom recidiva”, a spus Gabriel Croitoru.

 

Liviu Prunaru străbate continentele cu celebra orchestră Royal Concertgebouw Amsterdam al cărei concert-maestru este, dar pe scenele din România se simte întotdeauna foarte bine: ”Eu nu am cântat niciodată la Bistrița și nici la Chișinău. Deși am avut multe concerte, ma simt încărcat și încântat de publicul minunat pe carre l-am întâlnit. Astfel de reacții nu te pot decât mobiliza, mă simt peste tot acasă”, spune Liviu Prunaru.

 

Pianistul Horia Mihail este implicat, în calitate de solist sau coleg de scenă, în mai multe proiecte muzicale similare pe care Radio România le derulează de câțiva ani: ”Este într-adevăr un câştig al întregii vieţi culturale a României, fiindcă astfel de concerte, astfel de idei, atrag în sală nu numai obişnuiţii sălilor de concert,  melomanii, ci şi oameni care sunt, pur si simplu, curioşi să vadă, să audă, să înţeleagă. Evenimentul nu este singular, mai există Pianul Călător, Flautul Fermecat, Vioara lui Enescu, toate proiecte ale Radioului Public, lucru care nu face altceva decât să arate că ceea ce se întâmplă este de fapt o normalitate  cât se poate de bine-venită”, declară acesta.

 

PROGRAM

 

Liviu Prunaru, Horia Mihail

Paganini: Cantabile; Joachim (Joseph) Raff: Cavatina op. 85 nr.3; Antonio Bazzini: Calabrese op.34 nr.6;Henryk Wieniawski: Polonaise brillante în la major op. 21

 

Gabriel Croitoru, Horia Mihail

P. I. Ceaikovski: Vals sentimental; F. Kreisler – Fr. Chopin: Mazurca în la minor op. Posthum; A. Haciaturian: Vals din Suita Masquerade; Isaac Albéniz: Tango în re major; Pablo de Sarasate – Chopin:Nocturna op. 9 nr. 2

 

Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Liviu Prunaru

Igor Alexandrovici Frolov: Un divertimento, Smoke gets into your eyes, Souvenir, Ragtime; Carlos Gardel: Volver; Angel Villoldo: El Choclo; Augusto Berto: La Payanca; Gerardo Matos Rodriguez: La Cumparsita

 

ITINERAR:

Piteşti, Casa de cultură a Sindicatelor - 22 septembrie

Galaţi, Teatrul Muzical - 23 septembrie 2015

Roman, Casa de Cultură - 24 septembrie 2015

Bistriţa, Sinagoga – 25 septembrie 2015

Iaşi, Aula BCU - 26 septembrie 2015

Chişinău, Sala cu Orgă - 27 septembrie 2015

Deva, Casa de Cultură - 29 septembrie 2015

Timişoara, Capitol - 30 septembrie 2015

Cluj - Napoca, Auditorium Maximum - 1 octombrie 2015

Braşov, Sala Patria  - 2 octombrie 2015

Bucureşti, Sala Radio - 3 octombrie 2015

Bucureşti, Teatrelli - 4 octombrie 2015

Comentarii Facebook