Duelul eclerurilor între cele mai renumite gospodine. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu


Instanța s-a pronunțat și în a doua etapă a procesului dintre cele mai cunoscute bucătărese de pe YouTube. Jamila (Geanina Staicu-Avram) a pierdut din nou în fața Laurei Laurențiu, după ce Curtea de Apel București i-a respins contestația în privința deciziei inițiale din procesul eclerelor la tavă.

Curtea de Apel București a pronunțat în 2 februarie 2023 o nouă sentință în dosarul în care două dintre cele mai renumite gospodine de pe Youtube, Geanina Staicu-Avram (Jamila) și Laura Laurențiu, s-au judecat pentru rețeta de ecler la tavă. După ce a pierdut în primă fază procesul deschis împotriva Laurei Laurențiu, judecat la Tribunalul București, fiind obligată să achite și cheltuieli de judecată de 5.000 de lei, Jamila a atacat sentința cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel București.

Judecătorii Curții de Apel București au respins, însă, apelul Jamilei, obligând-o pe aceasta să îi achite Laurei Laurențiu cheltuieli de judecată de 25.000 de lei. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelanta la 25.000 lei cheltuieli de judecată în apel către intimată. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti”, se arată în sentința Curții de Apel București.

Cine a început „războiul eclerurilor”

Procesul „eclerului la tavă” a fost deschis de Jamila, care a reclamat în instanță că, în mai 2019, după ce a postat pe canalul său de Youtube o filmare în care prezintă o reţetă de ecler la tavă, competitoarea sa a raportat-o abuziv la Youtube susţinând că difuzarea încalcă drepturile sale de autor. Mai exact, Laura Laurenţiu a reclamat că videoclipul Jamilei ar copia videoclipul său în care este prezentată reţeta pentru prăjitură ecler. În urma raportării, videoclipul Jamilei a fost şters de pe Youtube, fiind reactivat abia după 17 zile.

În procesul de la Tribunalul Bucureşti, Jamila a arătat că videoclipul era realizat în cadrul unei campanii publicitare, iar prin raportarea abuzivă a fost prejudiciată cu peste 2.000 de euro, beneficii pe care nu le-a putut realiza din cauza raportării abuzive a videoclipului.

De asemenea, Jamila a mai cerut daune morale de 1.000 de euro, arătând că „pârâta nu a ţinut cont de influenţa pe care o are şi a incitat, prin postarea sa, publicul Facebook să o vadă pe reclamanta (n.red. pe Jamila) drept «hoaţă de reţete»”.

Laura Laurenţiu s-a apărat în proces susţinând că reţeta de ecler care îi aparţine şi pe care a raportat-o este diferită total față de reţeta clasică de ecler. Laura Laurenţiu a arătat că în timp ce eclerul clasic „este o prăjitură de formă alungită, umplută cu cremă şi acoperită cu glazură de şerbet, ciocolată”, eclerul la tavă creat de ea „este o singură prăjitură cu dimensiunea de 38/28 cm care după coacere este acoperită, şi nu umplută cu cremă şi garnisită cu frişcă bătută”, scrie Adevărul

Comentarii Facebook