Cum îți ajută jocurile video creierul? Vezi ce spun experții


Potrivit oamenilor de știință, jocurile video ajută creierul să vadă mult mai bine și mai rapid indiciile viuzuale.

Gamerii văd lumea diferit. Ei sunt capabili să extragă mai multe informaţii din scenele vizuale”, a explicat Greg Appelbaum, de la Duke School of Medicine.

La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă după ce au realizat un studiu pe 125 de studenţi dintre care o parte erau gameri înrăiţi şi o parte non-gameri. Fiecare participant a fost supus la o sarcină ce le analiza memoria vizuală senzorială. În timpul experimentului, o serie de opt litere apăreau pe ecran doar pentru o zecime de secundă. După o întârziere care varia între 13 milisecunde şi 2,5 secunde, pe ecran apărea o săgeată ce indica spre un cerc în care fusese afişată o literă. Atunci, subiecţii erau întrebaţi ce literă văzuseră în acel lor. Indiferent de interval, persoanele care se jucau excesiv jocuri video s-au descurcat mult mai bine decât restul participanţilor.

Cercetări anterioare realizate de alţi specialişti au descoperit că gamerii răspund mai repede la stimulii vizuali având capacitatea de a urmări mai multe elemente decât cei care nu se joacă. În jocurile de tip „first-person shooters”, jucătorul face, cât de repede poate „interferenţă probabilistică” referitoare la ceea ce văd, adică iau decizii privitoare la un personaj pozitiv sau negativ care se mişcă într-o anumită direcţie. Mai mult, Appelbaum susţine că odată cu trecerea timpului şi acumularea experienţei, jucătorul devine şi mai priceput la realizare „interferenţei probabilistice”. „Au nevoie de mai puţine informaţii pentru a ajunge la concluzia probabilistică şi astfel procesul se realizează mai repede”.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook