Matematicienii au stabilit : cubul Rubik poate fi rezolvat din maxim 20 de miscari

Ei au calculat toate variantele posibile si au tras concluzia ca oricare din ele poate fi rezolvata in maxim 20 de mutari. Pana acum recordul mondial de rezolvare a cubului este de 7.08 secunde si apartine olandezului Erik Akkersdijk.

 

"Orice combinatie a cubului poate fi rezolvata in 20 de mutari sau mai putin" a declarat americanul Morley Davidson de la Universitatea Kent (statul Ohio), membru al echipei de cercetatori care au analizat problema.

 

In ultimii 30 de ani mai multi matematicieni au incercat sa afle care este numarul minim de miscari necesare pentru a rezolva orice varianta a cubului Rubik.

 

De-a lungul timpului s-a crezzut ca este vorba de 52 de mutari (1981, Morwen Thistletwaite) , apoi de 42 de mutari (1992, Hans Kloosterman), sau de 27 (2006, Silviu Radu).

 

Morley Davidson a declarat că deoarece ar fi fost imposibil să încerce să calculeze toate combinaţiile din aceste grupuri, cercetătorii au redus  numărul lor, apelând la simetrie pentru a identifica combinaţiile similare.

 

Astfel, ei au grupat combinatiile posibile în 2,2 miliarde de grupuri, fiecare conţinând 20 de miliarde de combinaţii.

 

Rezultatele studiului le puteti vedea pe www.cube20.org

 

Cubul Rubik este compus din 26 de cuburi mici colorate in 6 culori diferite si a fost inventat de ungurul Erno Rubik in 1974. De atunci rezolvarea cubului este subiectul mai multor concursuri de viteza, recordul actual fiind detinut de olandezul Erik Akkersdijk, cu uimitorul timp de 7.08 secunde (vezi VIDEO).


 


Comentarii Facebook