„Clujul devine un fel de mini București”. Clujenii, tot mai nemulțumiți de oraș din cauza „numărului mare de bombardieri”


Crește nemulțumirea printre locuitorii Clujului din cauza „aglomerației” din municipiu. După traficul infernal și problema chiriilor la prețuri exorbitante, oamenii sunt nemulțumiți de un nou fenomen: „numărul mare de bombardieri în oraș”.

„Sunt oare singurul care a remarcat numărul mare de bombardieri și cefe late prin Cluj? Stau 

de 7 ani la Cluj și trebuie să recunosc că până la lockdown orașul părea mai aerisit și curățel dar dintr-o dată aud și văd bombardierii peste tot. În mall, centru, Piezișă… parcă orașul devine un fel de mini București și nu înțeleg care este cauza.

Cei care locuiesc în Cluj de mai mulți ani sau care sunt chiar clujeni, vouă cum vi se pare situația actuală în comparație cu anii precedenți? Erau la fel de mulți sau erau mai undercover și abia acum începem să îi vedem?”, a deschis o polemică un tânăr pe o rețea de socializare.

Unii au fost de părerea că „diversitatea” face parte din evoluția orașului, fenomenul fiind absolut normal: „Orașul crește din toate punctele de vedere, evident că vin tot felul de oameni și buni și mai puțin buni. Obișnuiește-te cu ideea repede, Clujul e un București mai mic, din toate punctele de vedere, și o să fie din ce în ce mai aglomerat și din ce în ce mai divers. Nu există evoluție și creștere doar cu populația locală, e imposibil”.

Se pare că și clujenii au observat o schimbare:

„Eu sunt clujean și ce pot spune cu certitudine e că de aproximativ 1 an am observat fețe pe care nu le-am mai văzut în cartier de vreo 10. Concluzia: ori au fost eliberați din pușcărie ori s-au întors din țări însorite unde nu mai merge treaba”;

„Adevărat, sincer m-am săturat de șmecherașii ăștia prin Cluj”;

„Din păcate n-ai cum să nu-i observi, în special pe Piezișă… mare majoritate nu sunt din Cluj, dar mna nu ai ce face, se găsesc alte locuri în care să mergi și să dai de lume bună”. 

„​​Un nou termen peiorativ – bombardier – s-a impus în ultimii doi-trei ani în limbajul colocvial-argotic, înlocuind etichetări mai vechi parțial echivalente, dintre care cea mai apropiată pare a fi, în opinia multor vorbitori, cocalar. Cuvîntul nu este cuprins în dicționarele de argou existente, dar Internetul e plin de explicații și discuții asupra sensurilor sale, utilizatorii oferind definiții ad-hoc și exemple extrem de variate. Instabilitatea și ambiguitatea sînt trăsături normale ale cuvintelor cu funcție de stigmatizare socială, ale insultelor cu sens vag, dedus de obicei din context. 

Definițiile propuse de vorbitori actualizează un stereotip social marcat negativ, al individului caracterizat prin violență, obiceiuri de consum și cod vestimentar ostentativ, câștiguri ilicite, comportament asocial și chiar antisocial: „bombardiere un fel de mafiot/interlop închipuit ce suferă de șmecherie și care sare ușor la scandal” (tpu.ro); „bombardier este un mascul cu mușchi sau cu influență, care aruncă bani” (softpedia.com); bombardierii sînt „cocalari; persoane care dețin mașini vechi tunate, de preferat BMW-uri, Audi-uri, cu frizuri specifice, îmbrăcați în haine de «firmă»”, explica Rodica Zafiu, prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București, pentru dilemaveche.ro. 

Comentarii Facebook