Clujenii scandalizați, după ce un cunoscut pub din centrul Clujului a dat un anunț de angajare cu...bacșiș: „Nu angaja pe banii mei/Îi plătim de două ori”

Scandal pe tema bacșișului după un anunț de angajare postat de un cunoscut pub din centrul Clujului

Un simplu anunț de angajare, publicat un cunoscut local din centrul Clujului, a aprins spiritele în mediul online. În postarea care viza recrutarea de barmani, ospătari și ajutori, pub-ul menționează că salariul de bază pornește de la 3.000 de lei net/lună, dar datorită bacșișurilor, câștigul total poate depăși 7.000 de lei. Această formulare a stârnit un val de reacții printre clujeni, unde utilizatorii au dezbătut aprins dacă bacșișul ar trebui să fie considerat o componentă legitimă a salariului.

„De ce tips este inclus în beneficii?”, întreabă un utilizator. „Ce nesimțire ordinară să pui bacșișul ca beneficiu. După, se oftică chelnerii când nu primesc bacșiș. Practic plătim noi salariile lor. De două ori. O dată prin plata comenzii și o dată prin bacșiș”.

Alții merg și mai departe: „Ce-ar fi să le dea 5-7000 de lei net și să nu mai trebuiască să platim noi bacșiș ca o obligație, ci doar când serviciile depășesc așteptările?”, comentează cineva, în timp ce altul spune tranșant: „Tip culture ar trebui să dispară, în special când sunt prețuri nesimțite la localuri”. „Traducerea” anunțului a fost făcut că de un clujean mai tranșant: . 'Noi nu-ți dăm bani, da’ las’ că primești tips'. Capitalism late stage”.

Totuși, nu toți sunt de acord. Unii apără sistemul actual și spun că în lipsa unor studii sau experiență, munca în horeca poate fi una dintre puținele opțiuni viabile. „Ești muncit, ok, dar ce opțiuni mai bune ai dacă n-ai studii ori experiență, unde să faci suma aia?”, scrie un utilizator, adăugând că a discutat cu un tânăr livrator Wolt care preferă să pedaleze prin oraș decât să lucreze în fabrici pentru salariul minim.

Un alt utilizator punctează: „Total de acord, ziceam doar că e important de ținut cont și de volumul de muncă, deseori oamenii privesc munca la restaurant ca ceva 'floare la ureche'”.

Discuția a scos la iveală și problemele legate de condițiile de muncă din local: „Sora mea a lucrat acolo. Îi lucrează ca pe sclavi”, afirmă cineva. Altcineva completează: „L-a înjurat și pe un prieten, după ce și-a aprins geaca de la o lumânare”.

Chiar dacă unii susțin că bacșișul poate duce la câștiguri bune („Dacă ești ospătar decent faci bacșiș ridicol”), cei mai mulți clujeni par să fie de acord că nu e responsabilitatea clientului să suplimenteze venitul angajaților. „Salariu minim + tips entitlement... bo$$. Nu angaja pe banii mei. Pls. Îi dau deja la Ciolacuistan”, scrie un utilizator.

Discuțiile continuă online, dar mesajul general pare să fie clar: dacă un angajator se bazează pe bacșișuri pentru a-și „motiva” angajații, publicul nu mai e dispus să închidă ochii. Mai ales când totul e „ambalat” sub tematica unui social club.

Comentarii Facebook