CITY BREAK: Cum să mergi de la Cluj la Budapesta și înapoi cu 2 lei



Pentru multe persoane o vacanță în străinătate poate însemna o investiție destul de mare, care necesită destul de multă planificare în avans, însă cu minime căutări pe internet se pot aranja city break-uri de câteva zile, care să nu afecteze bugetul foarte mult și pentru care să nu fie nevoie de foarte multe aranjamente.

De curând, cei de la FlixBus au aniversat o serie de rute noi din România, iar cu această ocazie au scos la vânzare bilete (din orice stație din România) către Budapesta cu doar 1 leu, dar și către Viena cu 39 de lei (Vezi AICI mai multe despre ofertă).

Ținând cont că Budapesta este, indiscutabil, una dintre cele mai frumoase capitale europene, ocazia de transport cu doar 1 leu a dus la o mică ”escapadă” (neplanificată) de două zile în țara vecină.

CUM AJUNGI ACOLO?


FlixBus a scos de curând bilete (cel mai probabil în cantități limitate) la vânzare de la Cluj și din celelalte stații de pe teritoriul României către Budapesta, cu doar 1 leu. ”Înarmat” cu aplicația mobilă am vrut să testez veridicitatea ofertei, iar, într-adevăr, două bilete dus-intors au costat doar 4 lei. În mod normal, prețul unei curse cu FlixBus către Budapesta variază între 69 lei și putin peste 100 lei, în functie de dată și oră.

Condițiile de călătorie sunt bune, mult peste condițiile de pe piață, printre avantaje fiind prizele de la fiecare scaun, internetul wireless gratuit și ecranele montate în spătarele scaunelor, care ajută la destinderea pe timpul cursei de aproximativ 8 ore.

 



Alte variante de călătorie mai sunt trenul (biletele încep de la prețuri de 19 euro), multitudinea de microbuze care circulă zilnic între Cluj și capitala Ungariei sau chiar Bla Bla Car, în cazul în care nu vreți să mergeți cu autoturismul personal.


CU CE TE DEPLASEZI ÎN ORAȘ?

Cei care optează pentru FlixBus sau microbuz vor fi lăsați în autogara Népliget, de unde pot ajunge chiar în stația de metrou, cu care ajungi lejer în centrul orașului. De asemenea, Google Maps e un ajutor de nădejde în oraș, arătându-ți rute către destinațiile dorite cu mijloacele de transport în comun (care circulă des și noaptea).

Cum Ungaria a interzis serviciul Uber, cealaltă variantă rămasă este taxi-ul, însă mijloacele de transport în comun reprezintă pe o variantă destul de facilă și mult mai ieftină.

 



UNDE STAI?

Cu o populație de aproape 1,8 milioane de oameni, Budapesta este un oraș foarte mare, iar variantele de cazare sunt numeroase, de la hoteluri luxuase, până la hosteluri dedicate petrecăreților, care au și club inclus în incintă.

Pentru această excursie noi am ales varianta unui hostel cochet, situat în districtul istoric Óbuda, la doar 15 minute de mers pe jos de Insula Margareta, de pe Dunăre și la 30 de minute de Parlament.

Totodată, o altă variantă utilă o reprezintă serviciul Airbnb, unde se pot găsi apartamente la prețuri de la 25-30 de euro pe noapte, dacă faceți rezervarea din timp.


CE VIZITEZ?

Pentru o primă vizită în Budapesta, doar câteva zile nu sunt suficiente, fiind numeroase obiective turistice care TREBUIE vizitate, precum Insula Margareta, celebrele poduri de peste Dunăre, Citadela, Castelul Buda, Bastionul Pescarilor, numeroasele muzee, Piața Centrală, iar lista continuă.

 



De neratat sunt și numeroasele restaurante, atât tradiționale cât și cu specific exotic. Gurmanzii au de ales între restaurante foarte bune cu specific asiatic, turcesc, arăbesc, american și desigur tradițional maghiar. Totodată, cultura street-food este dezvoltată în capitala vecină, iar cum mergi pe stradă e inevitabil să nu dai de un stand cu Gyros, Kolbice, Kurtos Kalacs, donuts sau pizza la felie.

Viața de noapte este, de asemenea, foarte captivantă, iar o plimbare prin Districtul V sau pe așa-numita ”Fashion Street” sigur te va duce la unul dintre multele localuri din zonă. De asemenea, dacă vrei să te simți ca unul dintre localnici, poți merge la unul dintre ABC-urile din zona centrală pentru o sticlă de bere și te poți așeza în părculețul din Piața Deák Ferenc, alături de sutele de tineri adunați la distracție.



CÂT TE COSTĂ?

Costul unei astfel de escapade poate varia mult, în funcție de preferințele fiecăruia, însă cu o căutare în prealabil, niște bilete cumpărate la ofertă, o rezervare de cazare făcută puțin în avans, o excursie de două zile într-unul dintre cele mai apreciate orașe europene poate ajunge și până la 400-500 de lei, pentru două persoane (cost în care sunt incluse cazarea, transportul și distracția).

Comentarii Facebook