Casablanca (1942) – ce nu știai despre renumitul film


Casablanca este unul dintre cele mai populare filme americane, apreciat în toată lumea. Acesta spune povestea a doi oameni misterioși, ce se reîntâlnesc în Casablanca (oraș din Maroc) și flacăra iubirii lor se reaprinde. De ce au fost despărțiți? Care sunt secretele pe care cei doi le-au ascuns unul față de celălalt? Toate aceste detalii se pot afla văzând filmul.

Deși această operă nu este singura reprezentativă pentru cultura populară, cu siguranță este printre cele mai iubite, fiind nominalizată la opt premii Oscar și câștigând: Cel mai bun Film, Cel mai bun Regizor și Cel mai bun Scenariu în anul 1944.

Ca orice proiect de anvergură, filmul deține secrete și aspecte pe care publicul larg nu le cunoaște. Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri pe care nu le știai despre Casablanca:

Autograf de mii de dolari

Nu multe semnături faimoase valorează la fel de mult ca cea a actorului Humphrey Bogart (personajul principal din film). Dacă va doriți o semnătură originală din anii ’40, aflată pe o felicitare sau o pagină de album, va trebui să investiți pe puțin 1000 de dolari. În contrast, autograful lui Clark Gable se poate vinde cu 500 de dolari, pe când cel al lui John Wayne pentru doar 200 de dolari.

Un astfel de preț se mai cere doar pentru autografele celebrităților precum Marilyn Monroe, Walt Disney sau Bruce Lee. 

Diferență de înălțime

Deși nu ți-ai da seama uitându-te la film, actrița principala, Ingrid Bergman este mult mai înalta decât colegul ei, Humphrey Bogart – 178 cm versus 172 cm.

Pentru a nu se observa această diferența de înălțime, Ingrid filma adesea scenele alături de partenerul ei desculță, în timp de Humphrey era nevoit să poarte platforme speciale ce îi amplificau înălțimea. Ba mai mult, în anumite scene, în timp ce cuplul este așezat, a fost nevoie să se folosească mici cutii sau perne pentru a se menține iluzia.

Data viitoare când veți vedea filmul, fiți atenți – nu există nicio scenă în care să se vadă în întregime siluetele celor doi actori, unul lângă celălalt!

Există două seriale Casablanca

În urma succesului impresionant al filmului, au existat două tentative de a detalia faimoasa poveste în seriale TV. Primul a fost creat în 1955, al doilea în anul 1983. Cel din urmă reprezenta povestea anterioară filmului, a personajului Rick Blaine (Humphrey Bogart) în tinerețe. Deși s-au filmat primele 5 episoade, doar două au fost difuzate, iar apoi serialul a fost anulat. 

Cea mai faimoasă replică nu este corectă

Propoziția “Cânt-o din nou, Sam” (Play it again, Sam), este una dintre cele mai faimoase și citate replici din filme – însă, în mod paradoxal, nu există în film. De fapt, personajele spun “Cânt-o odată, Sam” (Play it once, Sam), “Cânt-o, Sam” (Play it, Sam) și “Cânt-o” (Play it) – însă niciodată “Cânt-o din nou, Sam”. Cu toate acestea, aproape toată lumea care a văzut filmul citează replica în mod eronat. 

Casablanca nu a fost filmat în Casablanca

Deși pare să fie 100% autentic, filmul nu a fost filmat deloc în Casablanca. Întreg filmul s-a desfășurat la Studiourile Warner Bros din Burbank, California. Singura excepție o reprezintă scena inițială, care a fost filmată la aeroportul Van Nuys din Los Angeles. Cu toate acestea, opera cinematografică a reușit să cuprindă foarte bine aspectul vizual exotic al orașului din Maroc. 

 mosque_casablanca_morocco_africa_hassan_ii-980314.jpg!d.jpg

Jocul real de șah

La începutul filmului, personajul principal, Rick Blaine (Humphrey Bogart) joacă șah de unul singur. Adevărul este că tabla de șah era 100% reală, ba mai mult, actorul chiar juca șah cu prietenul lui, prin intermediul scrisorilor. 

Scenariul nu era pregătit

Scenariul nu era gata atunci când au început filmările; actorii nu aveau habar care este finalul filmului sau ce se va întâmpla cu personajele lor. În plus, au existat tensiuni între actorii principali (Humphrey Bogart și Ingrid Bergman), întrucât nu știau dacă e nevoie să joace rolul unor îndrăgostiți sau dacă totul urma să fie o minciună în poveste. 


Comentarii Facebook