Ati vazut filmul "The Social Network"?

Chiar daca raspunsul este negativ, poate stiti deja ca "The social network" (Reteaua de socializare) se refera la crearea Facebook si spectaculoasa sa expansiune.

 

Recunosc, nu sunt un impatimit al retelelor de socializare. Inca nu am un cont propriu nici pe Facebook, nici pe Twitter, nici pe Hi5. Ca atare, la auzul unui film despre istoria Facebook primul gand a fost "Nimic mai plictisitor decat un film in care stii deja ce se intampla in final".

 

Dar afisul filmului care spune "Nu iti castigi 500 de milioane de prieteni fara ca sa-ti faci cativa dusmani" arata deja o intriga ce depaseste limitele unui "documentar", asa incat am zis ca merita sa incerc pe net trailer-ul filmului.

 

O adevarata bijuterie, avand pe fundal piesa Creep - in varianta cover Scala & Kolacny Brothers, trailer-ul promitea nu doar o intriga interesanta - furtul unei idei de miliarde - ci si un film plin de suspans si tensiune, cu o realizare impecabila din punct de vedere artistic.

 

Nici una din promisiunile de mai sus nu s-a dovedit falsa. Fiecare secventa a filmului este realizata la cele mai inalte standarde ale Holywood-ului, dialogurile intre personajele filmului sunt inedite si de o savoare care te tine conectat la maxim la fiecare cuvant rostit.

 

Acestea fiind spuse, daca nu ati vazut filmul va invit cu caldura sa nu cititi mai departe ci sa va petreceti doua ore in cel mai apropiat cinematograf in compania lui Mark Zuckerberg si a colegilor sai de la Harvard. 

 

Cea mai placuta surpriza a filmului este mesajul nerostit dar care strabate de la un capat la altul filmul : talentul si pasiunea te pot duce undeva unde nici nu ai crezut ca ai putea ajunge. 

 

Fara indoiala ca Mark Zuckerberg nu ar fi reusit sa creeze Facebook-ul fara cunostinte excelente in domeniul dezvoltarii de software. Dar talentul sau l-ar fi facut doar un bun angajat al unei mari companii din domeniu daca nu ar fi fost dublat de o ambitie iesita din comun si de o daruire si putere de munca demne de invidiat.

 

Succes pe baza de talent si pasiune, o combinatie pe care cel putin la noi in Romania nu o auzi amintita prea des. Am speranta ca iesind de la acest film, multi tineri vor fi inspirati sa-si ia soarta in propriile maini si prin creativitate si perseverenta sa aiba un succes similar cu cel al creatorului Facebook.

 

Sau, cum spune o replica din film, sa creada ca "e mai usor sa-ti inventezi un loc de munca decat sa-ti gasesti unul".

 

Pelicula mai abordeaza si alte subiecte interesante, cum ar fi delicata relatie intre doi prieteni care pornesc o afacere dar au viziuni diferite si mai ales contributii mult diferite la cresterea afacerii. Este corect ca fiecare sa detina o parte din afacere bazata pe contributia sa ori e firesc ca intre prieteni totul sa ramana exact in limitele discutate la inceput ?

 

De remarcat este si reclama incredibila pe care filmul o face brandului Facebook, in ciuda faptului ca inventatorul sau nu este prezentat ca un exemplu de moralitate si integritate. Chiar daca producatorii si-au asumat riscul de a-l pune pe Zuckerberg intr-o lumina usor defavorabila, de-a lungul intregului film ideea care razbate este clara :  Facebook = o idee geniala, o idee care prinde la tineri, o idee cool.

 

Si pentru ca vorbim de "Reteaua de socializare", nu uitati sa ne scrieti daca v-a placut sau nu filmul.

 

 Calin Carbune

 

Comentarii Facebook