Miercuri 24 Aprilie

Anim'est Cluj incepe azi! Vezi ce scurtmetraje ruleaza


Festivalul International de Film de Animatie Anim'est incepe astazi la Cluj-Napoca si, timp de trei zile, la Cinema Victoria vor rula 23 de scurtmetraje pentru toate categoriile de varsta.

Pentru prima data, programul clujean al festivalului cuprinde o sectiune ampla, dedicata celor mai tineri spectatori: de vineri pana duminica, la Cinema Victoria ruleaza, de la orele 9.00, respectiv 11.00, cu intrare libera, scurt si lungmetraje dedicate copiilor, parintilor si bunicilor. Prinde oaia!, prima aplicatie de smartphone dezvoltata de un festival de film din Romania, va fi disponibila si pentru fanii Anim'est de la Cluj-Napoca: cateva zeci de oi virtuale 3D sunt raspandite prin intreg orasul si asteapta sa fie gasite de iubitorii festivalului si sa le aduca celor mai norocosi dintre acestia tricouri si sacose.

Anim'est Cluj-Napoca debuteaza vineri, 28 octombrie, de la ora 9.00 cu "Draga mea planeta / Ma Petite Planete Cherie" o serie de filme de animatie pentru copii, creata de Jacques-Remy Girard. Filmele ofera o abordare sensibila si practica a temelor legate de mediul inconjurator. Este un program deschis tuturor copiilor si poate fi vazut ca un film distractiv in familie.

Spectatorilor tineri si foarte tineri, dar nu numai lor, le este dedicata si proiectia de la ora 11:00, a filmului politist "Viata de pisica / Une vie de chat", unul dintre cele mai premiate lungmetraje animate ale anului, avandu-l ca personaj central pe Dino, un motan cu  viata dubla. Ziua el locuieste cu Zoe, o fetita a carei mama, Jeanne, este politista, iar noaptea lucreaza cu Nico, un talhar cu suflet mare. Zoe s-a cufundat in mutenie in urma uciderii tatalui ei din cauza gangsterului Costa. intr-o noapte, Zoe se hotaraste sa-l urmareasca pe Dino. Pe drum ii aude fara sa vrea pe niste raufacatori si descopera ca dadaca ei face parte din banda de gangsteri.

De la ora 18.00, Cinema Victoria devine gazda primului calup de scurtmetraje din sectiunea Mozaic, rezervata productiilor care au facut senzatie in randul criticii de film si la proiectiile din cadrul festivalurilor internationale. Printre scurtmetrajele prezentatese numara si Flamingo Pride, productia care a adunat cele mai multe voturi ale spectatorilor la editia Anim'est de la Bucuresti, fiind recompensata cu Premiul Publicului. A doua serie de animatii hit va putea fi urmarita de la ora 22:00, in cadrul sectiunii Mozaic 2.

Paprika, al regizorului japonez Satoshi Kon, unul dintre "monstrii sacri" ai anime-ului, disparut in august 2010 si omagiat de Anim'est 2011 printr-o sectiune retrospectiva, va fi proiectat tot vineri, de la ora 20:00, la Cinema Victoria. O poveste de actiune marca Satoshi Kon, despre un grup de oameni de stiin?a care tocmai a inaugurat o forma de psihoterapie inventand un mecanism care ii permite pacientului sa intre in visele altcuiva. Cand inven?ia este furata de un "terorist al viselor" este de datoria cercetatoarei Atsuko Chiba si a Paprikai, avatarul sau din lumea viselor, sa regaseasca aparatul si sa salveze lumea de la nebunie.

Pretul biletelor pentru proiectiile din cadrul Anim'est Cluj pot fi achizitionate de la Cinema Victoria, incepand de vineri, 28 octombrie. Pretul unui bilet este de 8 lei. Tariful pentru elevi, studenti si pensionari este de 5 lei.

Proiectiile pentru copii din cadrul sectiunii Minimest (vineri, sambata si duminica dimineata - ora 9:00 si ora 11:00) sunt cu intrare libera.

Comentarii Facebook