Vă mai amintiți de Casa Albă - cea mai frumoasă vilă a Clujului? Pe vremuri mari personalități ai orașului i-au trecut pragul - FOTO


Pe strada Emil Racoviță nr. 22 se află una dintre cele mai frumoase vile ale Clujului. 

Casa Albă de pe Racoviţă (Erzsébet út) a fost casa fostului director de la Renner/Dermata (ulterior Clujana), Farkas Mózes. Împreună cu familiile Hecht şi Renner, Farkas Mózes a fost unul dintre fondatorii şi directorul fabricii care avea să devină Clujana după naţionalizare (Renner, mai apoi Dermata, Herbák). 

De origine evreiască, Mózes a făcut parte din elita clujeană interbelică. A fost cel care, după 1919 i-a cooptat pe Alexandru Vaida-Voevod şi juristul dr. Emil Hațieganu în conducerea firmei, ceea ce a permis fabricii să se dezvolte nestingherită.

„Casa a fost naţionalizată după 1948, găzduind Casa Pionierilor, mai apoi fiind convertită într-un hotel de elită sub numele de „Casa Albă”. După 2016 a fost cumpărată şi restaurată complet de către Banca Transilvania.

alba.jpeg

Strada în sine a fost inițial un simplu drum care ducea la Baciu printre grădinile de aici. A devenit zonă de elită în perioada interbelică; printre locatarii de notorietate se numără Emil Racoviţă, Sextil Puşcariu, farmacistul Hintz György, scriitorul Gaál György, episcopul unitarian Boros György, constructorul Spáda János şi alţii”, spun experții grupului „Amintiri din Vechiul Cluj”. 

c1.jpeg

c4.jpeg

c3.jpeg

Fotografii din 1983 şi 1984, arhiva Minerva

Comentarii Facebook