Războaiele statuilor din Cluj. Prima statuie românească amplasată în oraș de la unirea din 1918 a ajuns să fie „ținta pietrelor”


La mai bine de un deceniu de la unirea Transilvaniei cu România de la 1 decembrie 1918, orașul Cluj-Napoca nu avea, încă, nicio statuie românească.

Un clujean pasionat de istorie explică povestea primei încercări de a incorpora statuia unei mari personalități românești pe străzile Clujului.

„În jurul anului 1930 societatea studențească ‘România Jună’ de la Viena a avut inițiativa ridicării unei statui a poetului Mihai Eminescu, ce urma să fie amplasată în fața Universității. Statuia a fost turnată în bronz, i s-a construit un soclu, dar era considerată disproporționată în peisagistica din fața instituției de învățământ și prin urmare îndepărtată. Pietrarul ce a construit soclul a luat statuia în gaj pentru a-și acoperi prețul soclului. A păstrat-o în curtea casei sale din mahalaua orașului, ținta pietrelor copiilor neastâmpărați. Statuia seamănă cu cea din Grădina Botanică, donată de Primărie grădinii în 1935”.

Clujeanul a mai explicat că nu se știe dacă statuia din Grădina Botanică este aceeași cu cea făcută de societatea studențească ‘România Jună’, însă se poate observa o asemănare izbitoare.

Acesta a mai explicat că fotografia cu statuia lui Mihai Eminescu este din Ilustrațiunea Română din 29 iunie 1932.

Sursă: Amintiri din Vechiul Cluj/Septimiu Moga

Comentarii Facebook