Povestea din spatele unuia dintre palatele de renume ale Clujului, care a aparținut nepotului lui George Barițiu. Despre ce clădire e vorba?


La intersecția dintre străzile Horea și General Dragalina se află una dintre clădirile cu încărcătură istorică ale Clujului. Este vorba despre fosta Bancă Agrară din Cluj-Napoca. Se pare că această clădire deosebită a fost construită în 1919, în contextul decretelor privind reforma agrară în Transilvania, Banat și Crișana. 

Potrivit unui clujean care a relatat povestea băncii și a personalității din spatele ei, se pare că inițiatorul băncii ar fi fost chiar șeful resortului agriculturii și comerțului din Consiliul Dirigent, mai precis avocatul Victor Bontescu. 

Victor Bontescu a fost nepotul renumitului istoric și publicist român, George Barițiu.

Se pare că avocatul Bontescu își făcuse un plan bine pus la punct, deoarece acesta a susținut vehement reformele agrare din perioada respectivă:

„Și-a stabilit țintele economice încă din preziua Marii Adunări de la Alba Iulia, când a propus ca obiectiv imediat efectuarea unei reforme agrare radicale, țel pentru care s-a luptat toată viața. 

Banca pe care a condus-o, în perioada 1920-1923, trebuia să asigure finanțarea reformei agrare în Ardeal. Din nefericire, după venirea liberalilor la putere, în vara anului 1922, băncii i s-a luat acest privilegiu, devenind o bancă obișnuită cu o putere financiară și o importanță economică mult diminuate”

Din inițiativa băncii s-au format și întreprinderile Iris, Căramidaria orașului, revista culturală Gândirea, Tipografia Ardealul și multe altele. 

Clădirea unde opera Banca Agrară, aflată la intersecția dintre străzile Horea și General Dragalina se numea pe atunci Palatul Metropol. „A fost cumpărat de banca lui Victor Bontescu în anul 1920, de la Consiliul Dirigent, care o achiziționeze, la rândul său, cu suma de 3,5 milioane de coroane și 125 de mii de lei. La momentul cumpărării acolo se afla Hotelul Nemzeti”.

Sursă: Amintiri din Vechiul Cluj/Septimiu Moga

Comentarii Facebook