Pauză de masă a unui birjar din Clujul de demult - FOTO


Birjele în Cluj-Napoca au fost un important mijloc de transport, până la apariția mașinilor. Cei care le dețineau nu aveau viață ușoară. O fotografie din vechiul Cluj prezintă un birjar care lua masa, iarna, așteptând un client. 

Clujul a avut birjari până în 1928, când au apărut și taximetrele, dar cele două mijloace de transport au funcționat în paralel o bună bucată de timp. 

Până în anul 1928, când au apărut și taximetriștii, birjarii câştigau 400 lei zilnic, iar aoi au ajuns la 60-70 lei pe zi. Aceștia erau nemulțumiți de situație, conform presei vreii, deoarece pentru o birje cu un cal proprietarul trebuie să plătească aproape 5000 lei anual impozit.

Au cerut să li se reducă impozitul, dar nu au primit nici un rezultat favorabil, care să le uşureze situaţia.

Birjarii sunt nemulţumiţi şi pentru motivul că între ei şi primărie ar putea interveni o înţelegere de răscumpărare a birjelor proprietarilor care nu rezistă la concurenţă. În acest fel se va reduce şi numărul birjarilor aşa, încât, cei rămaşi pe piaţă ar putea să ajungă la un câştig mai mulţumitor pentru asigurarea existenţei lor.

Răscumpărarea ar fi trebuit să se facă din anul 1928 când au apărut maşinile pe piaţă, care au distrus existenţa a cel puţin 100 de birjari. Până la acest an circulau în Cluj 250 de birje, iar după anul 1928  abia au mai rămas 150. Astăzi în total mai circulă 130, rânduindu-se unele ziua şi altele noaptea, scrie Clujtoday.ro.

Comentarii Facebook