Fotografii inedite cu strada Barițiu aerisită și cu ieșire la Someș - FOTO


Strada Barițiu din Cluj-Napoca avea în anii 70 ieșire la Someș, iar Canalul Morii era neacoperit. 

Primăria Cluj-Napoca va remedia ultima problemă și va decoperta Canalul Morii, acoperit pe vremea mandatului primarului Gheorghe Funar. 

Frunzărind un site cu fotografii istorice am dat peste această fotografie din Cluj-Napoca, datată 1970. 

Într-un singur cadru sunt surprinse mai multe ipostaze care azi nu mai sunt vizibile și anume:

1. Zona verde care conecta actual Parc I. L. Caragiale și strada Barițiu de Someș. (zona "balerinei"). Zona a fost ocupată ulterior (după '89) de două clădiri ale unor sedii de bănci. Dacă mă uit puțin pe situația actuală pare ca ar fi fost o intenție de a se păstra o alee care să asigure conexiunea la Someș însă in prezent este închisă.

2. Canalul Morii încă neacoperit -  vizibil pe str. Barițiu - care a fost ulterior dalat și azi nu este deloc vizibil în zonă. Există un proiect de reamenajare a parcului I.L.Caragiale si a str. Barițiu care propune și redescoperirea Canalului Morii in zona parcului - autor arh. Vlad Sebastian Rusu. 

3. În dreapta fotografiei se observă Palatul Telefoanelor - autor arh. Vasile Mitrea - în ipostaza originală a clădirii (fără etajul suplimentar cu lamele de beton adăugat ulterior)”, a explicat arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță. 

313425970_10166813036320574_4503184051139118111_n.jpg

FWoyj_please_credit[palette.fm].png

Sursă foto: Fortepan | Judit N. Kósa.

Comentarii Facebook