Cum s-au demolat casele hoștezenilor din Cluj: ”Orașele trăiau producând autohton. Acuma doar Office-uri, birouri” - FOTO


Hoștezenii au ocupat în trecutul nu foarte îndepărtat toată zona de după Piața Cipariu până în Mărăști, fiind cei care aprovizionau cu merinde piețele Clujului.

Din ordinul lui Ceaușescu, proprietățile lor au fost rase de pe suprafața pământului și în locul lor s-au făcut blocurile actuale. 

Spre exemplu, pe actualul Bulevard Nicolae Titulescu (fosta stradă Pata) casele harnicilor hoștezeni au fost demolate în anii '80. 

Oamenii au fost mutați în blocurile construite, fiind o adevărată dramă pentru ei să treacă de la munca din grădină la viața monotonă și apartament. 

Foarte triste imagini și câte traume și tragedii se ascund ”sub dărâmături”, viețile și agoniseala multora s-au făcut prăpăd. Lumea evoluează, iar pentru unii imaginea de moment ”arată” mai bine, aranjat, încap mai mulți pe aceeași suprafață de teren...era pentru Uzine ș Fabrici. Mai nou pentru ce? Pentru firme și doar firme!? Unde este productivitatea orașului/ implicit țării?... Totul s-a făcut prăpăd. Marea majoritate a orașelor trăiau producând autohton. Acuma doar Office-uri, birouri, dar oare unde este schimbul de mărfuri? Doar importăm, ...marfa și produse de proastă calitate. Pe cand acei hostezeni prin terenurile lor asigurau hrana obținută din pământ, o parte șterși din orizont totuși s-au păstrat prin generatii, prin munca lor, chiar unii studiind/ specializandu-se superior sunt și astăzi, oferindu-ne în Piața produse la care multi au devenit clienți fideli și susținători. Faceți și voi la fel, susțineți micii producători autohtoni și nu pe cei care revând”, a comentat un clujean care a văzut imaginea.

Foto: Vetési László


Comentarii Facebook