Cum s-a construit Hotelul Belvedere din Cluj-Napoca. Trebuia să aibă telecabină și ascensor - FOTO


Hotelul Belvedere din Cluj a fost construit de comuniști după anul 1970 și era un ansamblu avangardist pentru acele vremuri. Arhitecții plănuiau să ”rupă gura târgului” și să amplaseze și o telecabină sau un ascensor, dar, din anumite motive, planurile au fost anulate. 

Echipa care a realizat hotelul era compusă din: arh. Aurelian Buzuloiu (șef proiect), arh. Mircea Moldovan, arh. Carmen Barabas, arh. Radu Spânu, tehn. arh. Andrei Kiss, tehn. arh. Magda Furu.

Hotelul Belvedere are două corpuri. Unul este pe orizontală, cu două subsoluri, parter și cu un mezanin parțial, cuprinzând recepția și holurile hotelului, sălile de restaurant cu anexele, piscina cu dotările aferente, sauna, solarium, sala de gimnastică. 

Al doilea corp este pe verticală și are 300 de locuri de cazare, pe șase niveluri terasate.

Studiile făcute în paralel cu proiectarea hotelului urmăreau să crească accesul publicului spre Cetățuie. Așa s-a născut ideea realizării unei telecabine, dar totul a rămas pe planșa arhitecților.

”Telecabina care ar fi făcut legătura dintre zonele de jos, str. Gheorghe Barițiu, și hotel, peste Someșul Mic, anulată prin plasarea și realizarea celor două bănci, Banca Comercială și Banca Transilvania, realizare "momentan" imposibilă.

”Ascensor cu cremalieră (plan înclinat) realizabil ca traseu paralel cu aleea scărilor, având pornirea din parcul de est a Camerei de Comerț.

”Ascensor și pasarelă pietonală cu plecare din str. G-ral Dragalina din apropierea actualului pietonal de peste Someșul Mic”.

Ceaușescu avea un apartament special la etajul șapte. 

Hotelul mai are un detaliu știut de puțină lume. La etajul șapte, era un apartament construit special pentru cuplul Ceaușescu sau alți oficiali de rang înalt. Apartamentul are un dormitor, un living și terase superbe, dar a fost folosit o singură dată de cuplul Ceaușescu, la o vizită la Cluj. Atunci, Elena și Nicolae Ceaușescu s-au spălat pe mâini în spectaculosul apartament. 


12.jpg15.jpg16.jpg17.jpg18.jpg13.jpg14.jpg

Comentarii Facebook