Cum s-a amenajat Cetățuia acum 130 de ani! Imagini superbe cu eleganța vremii de mult apuse - FOTO


Cetățuia este fără dubii cea mai frumoasă zonă a Clujului, dar nu este bine pusă în valoare. Dacă dăm puțin timpul înapoi, aflăm o poveste frumoasă și de succes, din 1890, când s-a reușit amenajarea aleilor pe Cetățuie și amplasarea unor frumoase statui.

După mai bine de 100 de ani, cu toată tehnologia, școala și mult mai mulți bani nu se reușește de zeci de ani să se restaureze acest deal emblematic al Clujului.

După asasinarea reginei Sissi, în 1898, s-a pornit o campanie naţională pentru ridicarea de statui dedicate reginei mult iubite. În paralel Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului (Városszépítő Egylet) condus de Haller Károly făcea eforturi pentru extinderea parcului central (Sétatér) spre Cetăţuie şi amenajarea acesteia cu sprijinul asociaţiei doamnelor din oraş care colectau donaţii pentru finanţarea lucrărilor (conduse de Bölöny József-né care a plătit şi costurile statuii).

În decursul anilor 1898-1899, s-a curăţat faţa dealului dinspre oraş, au fost eliminate stâncile periculoase şi s-a creat astfel o promenadă care urca sus şi oferea o privelişte frumoasă asupra Clujului. Aleea Elisabeta a fost inaugurată în noiembrie 1899.

Statuia în sine a fost realizată pe baza modelului făcut de Alois Strobl în 1896. Pe baza acestui model, statuiile au fost produse de către Asociaţia Maghiară de Artă Industrială. Primul exemplar a fost instalat în 1899 la Miskolc, dar au fost fabricate zeci de copii distribuite în toată Ungaria.

Statuia de la Cluj a fost amplasată pe un soclu proiectat de arhitectul şef al oraşului, Pákey Lajos. Inaugurarea oficială a avut loc pe data de 16 iunie 1901 în prezenţa primarului oraşului, Szvacsina Géza. Din păcate statuia a fost îndepărtată în 1919, fiind descoperită recent în depozitul Muzeului de Artă (a fost re-instalată pentru o perioadă scurtă între anii 1941-1945).

Ultimul element al amenajării Cetăţuii a fost podul Elisabeta care asigura legătura dintre parc şi promenadă, dat în folosinţă pe data de 21 august 1902. Este astăzi cel mai vechi pod în folosinţă din oraş”, a explicat András Vajda, expert al grupului Amintiri din Vechiul Cluj.

Comentarii Facebook