Cum arăta Piața Mihai Viteazu, înainte să fie construită ,,cea mai urâtă clădire din Cluj”. Acolo era o ”perlă”, școala de scrimă a unui cunoscut spadasin


Piața Mihai Viteazu a fost, în trecut, o locație fascinantă cu un aer aparte, foarte îndrăgită printre clujeni. 

Piaţa Mihai Viteazul a fost considerată ”inima” comerţului clujean. În 1904, Piaţa Mihai Viteazul era aproape la fel de animată ca şi în ziua de astăzi.

Trecerea timpului și schimbările majore din perioada comunistă au transformat însă locul într-un spațiu trist, lipsit de farmec.

Acum zona este cunoscută, fiind identificată ușor datorită Halei Alimentare, considerată de mulți clujeni ca ,,cea mai urâtă clădire din Cluj-Napoca”, ridicată în anii 80 în timpul regimului comunist.

Puțini știu însă că, cu mulți ani în urmă, în locul halei hidoase era ridicată o clădire unde se țineau antrenamentele școlii de scrimă a celebrului spadasin Gaetano Biasini.

Biasini a fost întemeietorul scrimei în Ardeal, maestru de spadă, proprietar de restaurant și hotel, unul din cei mai mari întreprinzători ai timpului, din Transilvania. 

Acesta a întemeiat în 1818 o școală de scrimă privată, care la inițiativa lui Bölöni Farkas Sándor, în 1824, a devenit școală publică de spadă, sub numele de Kolozsvári Viadal Iskola. 

Capture.PNG

gae.PNG

Foto: Amintiri din Vechiul Cluj

Comentarii Facebook