Cum a arătat cândva Piața Unirii. Acum e o ”oază” de granit. Verdeața a fost ”betonată” de Emil Boc - FOTO


Piața Unirii a fost zeci de ani o oază de verdeață, iar acum este o ”oază” de granit și ”bănci smart”, unde îți poți încărca telefonul. Înainte de versiunea curentă. Până în anii 2000, piața arăta complet diferit, era lipsită de betoane. Imaginile pieței vechi par incomparabile cu cea de acum.

Pe rețelele de socializare a apărut o vedere care a stârnit nostalgia clujenilor. Piața Unirii pare de nerecunoscut într-o carte poștală din anii 1960, care ne arată un centru mult mai verde, care contrastează realitatea actuală.

piata unirii veche 2.jpg

Actuala Piață a Unirii a constituit ”inima” orașului medieval Cluj, care era grupat în jurul Bisericii Sf. Mihail. Piața este cea mai mare ca dimensiune din vechile piețe aflate în centrul și sud-estul Europei. Totuși, prima piață a Clujului a fost Piața Mică (actuala Piața Muzeului), iar apoi a apărut, în Evul Mediu, și Piața Mare, actuala Piața Unirii. 

La finalul secolului XIX numele s-a schimbat în Piața Principală, iar după un timp a fost denumită Piața Regele Matia, după numele lui Matia Corvin. 

Între anii 1952-1980, a fost denumită Piața Libertății, iar după Revoluție a căpătat numele actual, de Piața Unirii. 

Cum s-a schimbat Piața Unirii (fosta Piața Libertății) în ultimul secol 

Comuniștii au modificat tot centrul, rezultatul a fost similar unei grădini botanice.

piata unirii veche.jpg

Perioada de după Revoluție a fost mandatul lui Gheorghe Funar, care a săpat o groapă uriașă în Piața Unirii și a vopsit băncile. Lucrurile au revenit la normal după 2004, dar apoi Primăria a pus la cale pietonalizarea centrului, reușită într-o mică măsură. Costul plătit a fost pierderea zonelor verzi din Piața Unirii și Bulevardul Eroilor.

Piata unirii veche 1.jpg

Fotografiile de mai sus au fost preluate de pe pagina de Facebook ”Amintiri din Vechiul Cluj”, unde au stârnit o multitudine de reacții: „Unii ne-am bucurat de aceasta piață și acum pot afirma ca o percep straniu, deșertică, mutilat㔄Pentru cine regretă verdele de atunci - granitul de acum e din păcate exact pentru ce își doresc majoritatea locuitorilor în Cluj acum - târguri, concerte, etc.”„O amenajare peisagistica foarte frumoasa! Oare mai avem, pe undeva, ceva asemanator in Cluj?”

Foto: Amintiri din Vechiul Cluj/Tamas Lang & Valentin Manache

Comentarii Facebook